17 november 2016

Förlossningen i Malmö redo med katastrofplan

Mats Molt, regional chefsläkare.

Lyssna: Regional chefsläkare: "Man ska vara lagom orolig"

Krisen på förlossningen ska lösas genom att skicka patienter till andra skånska sjukhus, och genom förbättrad arbetsmiljö. Men regionala chefsläkaren Mats Molt står redo med en katastrofplan.

Barnmorskorna på förlossningen i Malmö oroliga för hur det kommer att bli efter årsskiftet, när de 14 nattbarnmorskor som sagt upp sig slutar.
Det handlar om 14 av 18 nattbarnmorskor som försvinner - och redan i dag saknas tre för fullbemanning.

Hur oroliga ska Malmöbor som ska föda barn vara?

Man ska vara lagom orolig, skulle jag vilja säga.

Mats Molt leder den krisgrupp som jobbar med frågan - både när det gäller barnmorskorna i Malmö och barnsjukvården i Helsingborg.

Patienter skickas till andra sjukhus

Krisgruppen hoppas att lösa krisen genom att omfördela vissa patienter till andra sjukhus.
Patienter som bor norr om Lund och som ska föda barn ska till exempel skickas till sjukhusen i Helsingborg och Kristianstad, i stället för Lund. Tanken är att om Lund inte överlastas, kommer man heller inte tvingas skicka patienter till Malmö.

– Vi informerar om det redan nu, så att de föräldrar som får åka till Kristianstad i stället för Lund får möjlighet att förbereda sig, säger Mats Molt.

Barnmorskor ska avlastas

Mats Molt nämner också att det ska satsas på att förbättra arbetsmiljön, till exempel genom att ta in personal som ska avlasta barnmorskor med medicinhantering.

I eftermiddag väntar fackliga förhandlingar. Om situationen inte kan lösas innan januari har Mats Molt en katastrofplan redo. Att akut kalla in barnmorskor och sköterskor från andra sjukhus.

Det sista jag har i min verktygslåda, det är ju att dra i katastrofsnöret, och då tar vi de resurser vi behöver för att säkra upp förlossningsverksamheten och barnsjukvården.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com