12 november 2016

Barnsjukvården säkrad när uppsägningar dras tillbaka

Lyssna: "Har inte erbjudit något som de inte hade innan"

29 sjuksköterskor inom barnsjukvården vid Helsingborgs lasarett sade upp sig i protest mot arbetstids- och löneförhållanden. I dag står det klart att tillräckligt många återvänder för att neonatal- och akutverksamheten ska anses säkrad. Åtgärder för att minska arbetsbelastningen har bidragit.

Under den gångna veckan har Mats Molt, regional chefläkare, och en rad verksamhetschefer inom den skånska vården gemensamt tagit fram åtgärdsförslag som ska minska trycket på personalen inom barnsjukvården i Helsingborg.

Inga sockrade bud när det gäller arbetstid och lön har lagts fram, med hänvisning till pågående centrala förhandlingar mellan Vårdförbundet och SKL, Sveriges kommuner och landsting.

– Jag har inte haft mandat och inte heller erbjudit något som de inte hade innan, säger Mats Molt.

De åtgärder som tagits fram är bland annat följande: Läkarbilar som åker till hemmen, gör bedömningar och ger vård, i vissa fall avancerad. Särskilda transportteam som inte belastar vårdavdelningarnas egen personal. Vårdkoordinatorer som leder patienter till det sjukhus där resurserna för stunden är som störst.

Under fredagseftermiddagen stod det klart att flera sjuksköterskor - oklart hur många - tar tillbaka sina uppsägningar. Det är enligt Mats Molt tillräckligt många för att neonatal- och akutverksamheterna kan anses säkrade efter 23 december, då uppsägningarna annars skulle trätt i kraft.

– Det är inte alltid pengar eller arbetsbelastning som gör om man känner att man vill engagera sig, det kan vara andra faktorer också.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com