Begränsad framkomlighet pga olycka
Störning
I höjd med Glumslöv
Källa: Sveriges Radio P4 Trafik info
100% av alla dina egna lokala Helsingborg nyheter hittar du endast här och på hashtaggen #HbgNyheter
Begränsad framkomlighet pga olycka
Störning
I höjd med Glumslöv
Begränsad framkomlighet pga bil i mitträcket.
Störning
Mellan tpl Rydebäck (27) och Glumslöv
Begränsad framkomlighet pga bil i mitträcket.
Störning
Mellan tpl Rydebäck (27) och Milstolpen
Begränsad framkomlighet på grund av arbertsfordon på vägen.
Störning
Tpl Rydebäck (27)-tpl Kropp (30) i riktning mot Helsingborg
Arbetsfordon på körbanan på grund av gräsklippningsarbete.
Störning
Tpl Rydebäck (27)-tpl Vasatorp (29)
Personbil med punktering och personer som rör sig runt bilen.
Störning
Tpl Landskrona S (25)–Landskrona N (26) mot Helsingborg
Trångt att passera pga olycka.
Störning
Vasatorpsvägen/Dalhemsvägen
Köer och trångt att passera.
Störning
Tpl Helsingborg S (28)–Rydebäck (27) i riktning mot Malmö
Gefles Jacob Ericsson med bollen i luften mot Malmös Jo Inge Berget
Lyssna: REFERAT: Gefle tar ledningen mot Malmö
Gefle vann med 1-0 över Malmö under söndagskvällen. Helsingborg besegrade Falkenberg med 4-1.
Inför dagens matcher låg Gefle två poäng efter Helsingborg på kvalplatsen. Två mål i första halvlek av Jordan Larsson gjorde att Helsingborg hade kontroll på läget jumbon Falkenberg.
Det innebar att Gefle var tvunget att vinna mot redan klara svenska mästarna Malmö, för att ha en chans att hänga kvar.
Med knappt tjugo minuter kvar kom det efterlängtade och nödvändiga målet.
Nyinbytte Emil Bellander sköt ett vänsterskott som tog i stolpen och först studsade tillbaka i armen och sen på ryggen på MFF-målvakten Fredrik Andersson innan Dioh Williams kunde snubbla in returen. Det blev matchens enda mål.
Helsingborg fortsatte att dominera i andra halvlek och besegrade Falkenberg enkelt med 4-1. Läget är alltså närmast oförändrat inför den sista omgången. Helsingborg tar då emot Jönköpings Södra och Gefle reser till Östersund. Helsingborg ligger två poäng före Gefle och har dessutom bättre målskillnad.
Radiosporten
Större föremål i vänster körfält.
Störning
Tpl Helsingborg S- tpl Vasatorp
Mycket långa köer.
Störning
Tpl Rebbelberga (35) i riktning mot Helsingborg
Välkommen till Helsingborg Arena den 23 november 2016. Då gör arton semifinalister upp om platser i finalen av Årets Kock 2017, SM i professionell matlagning.
...Lyssna: "Vi hoppas fler återtar sina uppsägningar"
Åtminstone ett par av de barnsjuksköterskor som sagt upp sig i Helsingborg är på väg att ta tillbaka sina uppsägningar. Arbetsgivaren hoppas nu att fler ska följa efter.
– Vi har gett gruppen ett förslag på hur vi kan förbättra arbetsmiljön för barnsjukvården i Helsingborg, och vi har bett att de ska svara på budet på måndag. Redan nu har vi indikation på att ett par av barnsjuksköterskorna kommer att återta sina uppsägningar, säger Björn Zackrisson, förvaltningschef för Skånevård Sund, där lasarettet i Helsingborg ingår.
I ett försök att förbättra arbetsmiljön har 17 nya tjänster tillsatts. Enligt Björn Zackrisson ser man också över möjligheterna att schemalägga på ett hälsosamt sätt genom att erbjuda utvecklingstid och betald vidareutbildning.
– Vi hoppas ju att alla ska återta sina uppsägningar, säger han.
Om det inte sker riskerar barnsjukvården i Helsingborg att drabbas hårt.
– Risken är att vi får stänga ner barnavdelningen och barnintensiven för de nyfödda och i förlängningen att vi tvingas dra ner på förlossningsvården också, och det skulle bli ytterst besvärligt.
Samtidigt för regionen samtal med Vårdförbundet om att tillfälligt kunna använda ett arbetstidsmått som finns i kollektivavtalets allmänna bestämmelser, som skulle minska veckoarbetstiden till drygt 34 timmar för dem som jobbar treskift. Det skulle i så fall kunna användas i väntan på att ett centralt avtal är klart.
– Jag vill inte kommentera förhandlingar just nu. Det får vi göra när det är klart, säger Björn Zackrisson.
Några av de nattbarnmorskor som sagt upp sig i Malmö har nu fått anställning i Helsingborg. Där lyckades barnmorskorna få igenom mer tid för återhämtning, innan Region Skåne satte ner foten och sa nej till lokala uppgörelser.
– Det stämmer, men vi har inte riktigt bilden klart för oss. Ett par av dem har i vart fall varit anställda innan uppsägningarna i Malmö. Om det stämmer att några anställts efter är det olyckligt, för vi ber ju Malmö om hjälp nu för att lösa situationen. Då ska vi inte rekrytera folk från Malmö-Lund, säger Björn Zackrisson.
Men folk måste väl få söka jobb var man vill?
– Jo, men som arbetsgivare är det inte så klokt att be någon om hjälp, och sedan anställa folk som lämnar det område där vi behöver hjälp.
Samtidigt med allt annat pågår ett intensivt arbete för att planera för hur barnsjukvården ska klaras i Region Skåne, om majoriteten av de uppsagda barnsjuksköterskorna i Helsingborg och nattbarnmorskorna i Malmö verkligen slutar.
– Det är ett gemensamt arbete för hela barnsjukvården, och vi har tillsatt arbetsgrupper för att kunna hjälpa varandra. Vi vill så gott som möjligt minimera konsekvenserna av uppsägningarna och den bristsituation som vi har, säger Björn Zackrisson.
P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se
Risk för köer pga broreperation.
Störning
Tpl Rydebäck (27)–Landskrona N (26) mot Malmö
Lyssna: Arbetsförmedlare: Vi är ganska vana att pendla här
Den svensk-danska satsningen heter "Tura till jobbet". Några tusen personer lydde uppmaningen och tog en tur med färjorna över sundet för att söka jobb.
– Vi söker chaufförer till lastbil, buss och taxi, säger Linda Marhauer från Dekra.
– Vi söker personal inom kundtjänst och support, både danskar och svenskar, eftersom vi jobbar på båda sidorna, säger Rikard Eliasson från H1 Kommunikation.
De representerade två av 40 arbetsgivare som jagade personal på Toldkammaret i Helsingör och Knutpunkten i Helsingborg under jobbmässan "Tura till jobbet", ett samarbete mellan tvillingstäderna Helsingborg och Helsingör, som bara skiljs av ett sund som man korsar på 20 minuter.
Några tusen arbetssökande från båda länderna tackade ja till att "tura", alltså åka färja över sundet för att jämföra jobbutbudet i Danmark och Sverige.
Totalt fanns det ungefär 300 lediga platser att söka, dessutom erbjöd färjelinjen Scandline ytterligare 150.
– En del av jobben här är bristyrken, till exempel elektriker, och där söker företag på båda sidan sundet både svenskar och danskar, sa den svenske arbetsförmedlaren Jan Gimerstedt som var en av organisatörerna på den svenska sidan.
– Vi är ganska vana här uppe att pendla över på andra sidan, det är så gammalt att det är naturligt, sa Gimerstedt.
Att arrangera en jobbmässa på det här sättet, samtidigt i båda städerna är däremot unikt.
– Ja, det är första gången, sa Jan Gimerstedt.
Att svenskar jobbar i Danmark är ju den kända effekten av integrationen över Öresund, men Kristjan Gundsö Jensen, arbetsförmedlingschef i Helsingör, tror att danskar kan behöva söka jobb i Sverige.
– Vi arbetar absolut med den inriktningen att den svenska arbetsmarknaden kan vara relevant för oss.
Anna Jähnke är moderat kommunalråd i Helsingborg och vill gärna se de båda städerna som ett gemensamt arbetsmarknadsområde
– Det är bara drygt tre kilometer mellan oss, så egentligen kan man säga att det är som en förort till Helsingborg, eller att vi är en förort till Helsingör, och att vi kan dra nytta av olika kulturer. I Helsingör finns det flera instegsjobb, alltså jobb inom butiks- och kafébranschen, som våra ungdomar har nytta av.
Odd Clausen
odd.clausen@sr.se
Lastbil står illa till på påfarten från E4 västerifrån.
Störning
Tpl Kropp (30)–Fleninge (31) mot Ängelholm
Risk för köer pga olycka med flera fordon i vänster körfält.
Störning
Tpl Rydebäck (27)–Helsingborg S (28) mot Helsingborg
Åsa Bergman, supporterföreningen Kärnan.
Lyssna: Supporterförening: "Ska nog ändra så lite som möjligt"
Helsingborgs IF inkasserade en ny tung förlust mot Djurgården och ligger nu bara två poäng från nedflyttningsstrecket.
– Det är ångest. Det är ju vinna eller försvinna. Man har inte hittat in i känslan än, säger Åsa Bergman som sitter i styrelsen för supporterföreningen Kärnan.
Efter förlusten med 1-2 mot Djurgården hördes nya krav på tränare Henrik Larssons avgång från spridda delar av ståplatspubliken. Trots en nästan säsongslång kräftgång resultatmässigt, så anser Åsa Bergman att Henrik Larsson bör vara kvar.
– Nu ska man nog ändra på så lite som möjligt. Den här matchen så gick i alla fall ett lag ut som ville spela fotboll. Någonstans i laget verkar man inse allvaret som finns i situationen. Men vi har inget flyt med oss överhuvudtaget.
Andreas Örwall Lovén
andreas.loven@sverigesradio.se
...
Przemek Malachowski · Politisk sekreterare (s)
STADSLEDNINGSFÖRVALTNINGEN
Rådhuset · Postadress 251 89 Helsingborg
Direkt 042-10 68 95 · Mobil 0768-82 92 01
Besök gärna vår blogg på http://www.socialdemokraternahelsingborg.se/blogg/
|
Djurgårdens Daniel Berntsen tar bollen från Helsingborgs Monday Samuel.
Lyssna: Helsingborgs Mikael Dahlberg: ”Självförtroendet är stukat”
Gefle fortsätter flåsa Helsingborg i nacken efter förlust hemma mot Djurgården med 1-2. Gif Sundsvall förlorade också, men spelar ändå allsvenskt nästa år.
Helsingborg hade två jobbiga sviter inför kvällens match: inga mål framåt på fyra matcher och insläppt mål 18 matcher i rad. Den ena bröts, men det blev ändå förlust och skåningarna har bara två poäng ner till Gefle under nedflyttningsstrecket, med två omgångar kvar.
Helsingborg inledde nervöst, men tog sig in i matchen. Jordan Larsson kom nära i den 18:e minuten, men hans skott smet på fel sida av den vänstra stolpen. Precis efteråt blev Anton Wede frispelad, men Kenneth Höie i Djurgårdsmålet parerade skottet. Gästerna var ännu närmare att ta ledningen när Alexander Faltsetas träffade ribban.
Efter en halvtimmes spel spräcktes till slut nollan, efter en rejäl målvaktstavla. Helsingborgs målvakt Tomer Chencinski gjorde en helt onödig utrusning på en långboll. Tino Kadewere hann först och bollen hamnade till slut hos Michael Olunga som i öppet mål kunde rulla in den. Underläge i halvtid trots bra spel av HIF.
Helsingborg fortsatte skapa möjligheter i andra halvlek och efter tjugo minuter kom kvitteringen. Ett inspel efter en hörna nickskarvades av Frederik Helstrup till mittbackskollegan Peter Larsson som nickade i mål. Men glädjen blev kortvarig.
Bara minuten efteråt lämnades Olunga ensam i straffområdet och kenyanen nickade in sitt tionde mål för säsongen. Helsingborg pressade på rejält i slutet av matchen, men det blev inga poäng den här kvällen.
– Det är en utsatt position, men upp till oss själva att fixa det, sade Helsingborgs Mikael Dahlberg.
– Självförtroendet är stukat, men det gäller att fortsätta våga och höja kvaliteten.
Gif Sundsvall säkrade nytt allsvenskt kontrakt i och med Helsingborgs förlust. Man hade möjlighet att göra det av egen kraft hemma mot IFK Göteborg, men den chansen försvann tidigt. Sundsvall inledde piggt, men det var IFK:s dansk Jakob Ankersen som gjorde två mål redan i första kvarten.
– Båda målen var frukten av dåligt försvarsspel av offensiva Giffarna, sade kommentatorn Erik Nyberg i Sportextra.
Johan Eklund reducerade för Sundsvall på en målvaktsretur i slutet av halvleken och i andra halvlek avgjorde Elias Mar Omarsson för Göteborg. Men det spelade mindre roll; Giffarna spelar i Allsvenskan 2017.
– Det är skönt att slippa känna stressen att vi måste ta poäng, men vi vill ha med oss en viktig känsla inför nästa säsong, så det är två viktiga matcher kvar nu, säger Eklund.
Redan på söndag är det dags för match igen. Helsingborg möter redan nedflyttade Falkenberg borta och får samtidigt hoppas att Malmö inte lider av guldbaksmälla. MFF reser nämligen till Gävle.
Mikael Klintevall
mikael.klintevall@sverigesradio.se
Hampus Lindholm under match med Tre Kronor.
Väntan är över för backen Hampus Lindholm från Helsingborg. Hans nya NHL-kontrakt med Anaheim är klart, sex år långt och värt nästan 47 miljoner kronor - per år.
Den 22-årige Lindholm gjorde tio mål och 18 assist för Anaheim förra säsongen och kontraktsförhandlingarna har dragit ut på tiden då klubben haft problem att hålla sig under nivån för lönetaket.
Detsamma gällde tidigare för forwarden Rickard Rakell, som skrev nytt kontrakt med klubben för två veckor sedan.
Hampus Lindholm togs ut i Tre Kronors trupp till World Cup som ersättare till skadade Niklas Kronwall, men fick ingen speltid i turneringen.
Lindholm har varit hemma i Sverige under förhandlingarna och behöver nu ett visum innan han kan ansluta till laget, vilket kan ta upp till två veckor.
TT
...Lyssna: ”Hoppas att de vinner så att de får vara kvar i Allsvenskan”
Det är nervöst helt enkelt för många. Helsingborgarna vill ha sitt lag kvar i Allsvenskan.
Helsingborgaren Anna Forsberg tror att sammanhållningen är det allra viktigaste att ta hänsyn till.
Ikväll tar Helsingborgs IF emot Djurgården i hemmaborgen Olympia. Men med bara tre omgångar kvar av årets allsvenska befinner sig klubben i ett knepigt läge, med bara två poäng ner till Gefle på nedflyttningsplats.
– Man måste hålla samman laget och inte göra för många ändringar, säger Anna Forsberg.
Och det finns ett starkt stöd i Helsingborg för stadens lag.
– Man borde gå på matchen ikväll för att visa sitt stöd, men, jag kan inte.
– Hoppas att de vinner så att de får vara kvar i Allsvenskan.
– Jag tror att många som håller på dem kommer att engagera sig de sista matcherna, säger Anna Kleinfeld.
P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se
Ett körfält avstängt under bärgning.
Störning
Tpl Rydebäck (27)–Landskrona N (26) i riktning mot Malmö
MFF-supportern Sofie Sahlén Larsson.
Lyssna: Supportern Sofie: Vaknade med ett leende
En del firade MFF:s fotbollsguld hela natten. Andra väntar lite. Sofie Sahlén Larsson tänker fira när hon kommer hem från jobbet idag.
– Jag skulle upp klockan fyra, berättar Sofie när vi träffar henne i morgonrusningen på Malmö Central. Men i eftermiddag när jag slutar blir det ett glas med min styvbror.
Även om hon inte kunde vara på plats i Falkenberg följde hon guldkvällen intensivt på tv. Och hon har den himmelsblå halsduken på sig på jobbet.
– Det känns helt fantastiskt. Man gick och lade sig med ett leende och vaknade med ett leende.
MFF-intresset har hon haft med sig från barnsben. På senare tid har hon börjat gå på matcherna också. Fast egentligen kommer Sofie Sahlén Larsson från ett annat fotbollsfäste - Landskrona.
– Min pappa sa alltid "Om BoIS inte är i allsvenskan så hejar vi på Malmö, absolut inte på Helsingborg".
Mästarlaget som firade på restaurang Hipp efter hemkomsten från Falkenberg samlas på samma plats idag igen. För då är det dags för guldlunch.
P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se
Strömavbrott som berör Öresundskraft kunder. Prognos sluttid kl 23:30. Kabelfel.
Information
Grubbagatan och Norra Stenbocksgatan
Gaby Hosseini, ordförande i iranska kvinnoföreningen i Helsingborg.
Lyssna: "Vi frågade vad våra medlemmar ville göra"
Hon brinner för kvinnors rättigheter, natur och för bi-odling. Förmiddagens gäst Gaby Hosseini är ordförande i Iranska kvinnoföreningen i Helsingborg.
Under Gaby Hosseinis uppväxt hade hennes föräldrar bikupor och sedan dess har hon drömt om en egen bi-odling. När iranska kvinnoföreningen i Helsingborg tilldelades pengar av visionsfonden kunde hon plötsligt kombinera två hjärtefrågor. Nu håller kvinnoföreningen kurser i bi-odling.
– Våra medlemmar ville få mer naturupplevelser och vi frågade vad de ville göra. Att planera och arbeta med bi-odling blev ett sätt för våra medlemmar att hitta ut i naturen. För mig har naturen alltid varit en fristad där jag mår bra, säger Gaby Hosseini.
Det är redan nu bestämt att det blir en ny kurs till våren. Förutom ett stort naturintresse så har Gaby sedan ung ålder engagerat sig i kvinnors rättigheter.
– När jag växte upp i Iran på 70-talet behandlades flickor och pojkar på olika sätt. Mina bröder fick gå i skolan så länge de kunde och ville. De fick välja sin livspartner själv. Jag ifrågasatte mycket varför inte jag fick välja själv. Jag ville och kunde ju också, säger Gaby Hosseini.
P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se
Lyssna: MUF Helsingborg: "Samtliga fönster är krossade"
Moderata ungdomsförbundets lokal i centrala Helsingborg har blivit vandaliserad under natten till onsdag. Boende i närheten vaknade av glaskross och larmade polisen.
Moderata ungdomsförbundets ordförande i Helsingborg, Oliver Söderström, kom till lokalen i morse och möttes av krossade fönster.
– Samtliga fönster har blivit krossade från utsidan och det är glassplitter på marken. Det känns väldigt, väldigt tråkigt. Det blir städande och väldigt mycket extra kostnader för oss.
Polisen har sagt att det kan finnas politiska förtecken kring vandaliseringen, men det ser inte Oliver Söderström som speciellt troligt.
Att någon skulle gå så långt som att vandalisera vår lokal för att de har meningsskiljaktigheter känns väldigt trist. Vi är ett gäng ungdomar som vill engagera oss politiskt och göra samhället bättre i den mån vi tycker att det blir bättre.
Oliver Söderström, MUF-ordförande i Helsingborg.
P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se
Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Hallandsåstunneln har precis öppnats efter att ha varit avstängd under förmiddagen meddelar Trafikverket. Nu ska tågen börja rulla igen.
Tågen kör åter mellan Förslöv - Båstad samt mellan Båstad - Helsingborg. Ersättningsbussar förstärker tågen en tid framöver. Orsaken till störningen var en olyckshändelse.
P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se
Helena Melldén, sjuksköterska på Neonatal i Helsingborg, är en av ett 30-tal nyckelpersoner som slutar 23 december, med´stora konsekvenser för de sjuka barnen.
Lyssna: Kräver förändrade arbetstider
Just nu skakas sjukvården i Skåne för tredje och fjärde gången i år av att en stor grupp sjuksköterskor i nyckelposition tillsammans sagt upp sig i protest mot arbetsschemat. Risken är stor att fenomenet sprider sig till övriga Sverige, varnar facket.
Helena Melldén jobbar på Neonatalavdelningen på lasarettet i Helsingborg och är en av 30 sjuksköterskor som slutar dagen före julafton om arbetstiderna inte förbättras.
– Det är ett system som är i behov av vård, av omsorg och av intensivvård. Det är väldigt, väldigt sjukt, säger Helena Melldén, sjuksköterska på Neonatalavdelningen på lasarettet i Helsingborg om avdelningens arbetsschema.
Mats Runsten på facket, Vårdförbundet i Skåne, tror inte att det här är rätt sätt att tvinga fram förändring, men förstår upprördheten.
– De vill vara kvar, men inte till vilket pris som helst och absolut inte till priset av sin egen hälsa, säger Runsten.
Tidigare i år har ett 20-tal sjuksköterskor i Kristianstad slutat av samma skäl. 36 barnmorskor i Helsingborg tog tillbaka uppsägningarna sedan de fått ett löfte om förändring.
Men den här gången säger Region Skåne nej, säger divisionschefen Sten Ekdahl.
– Vi har tidigare gjort enskilda avtal med personer och arbetsgrupper, men vi har sett att det medför orättvisor, och har då bestämt att inte göra så i fortsättningen. Vi kommer att använda den svenska modellen, där fack och arbetsgivare förhandlar.
Sten Ekdahl medger att det blir problematiskt om barnsjuksköterskorna slutar, vilket i så fall sker dagen före julafton, 23 december.
– Det kommer att innebära att många barn kommer att transporteras till andra sjukhus. Det är inte bra, säger Sten Ekdahl.
Att massuppsägningar hittills mest varit ett skånskt fenomen betyder inte att övriga Sverige inte drabbas, enligt Vårdförbundets Mats Runsten.
– På många arbetsplatser är det en sakta rännil av anställda, sjuksköterskor och barnmorskor, som försvinner ut genom dörren, en och en, inom loppet av kanske tre-fyra månader. Effekten och konsekvensen blir exakt densamma - kompetensen försvinner, verksamheten bromsar in, köerna till exempelvis operation ökar.
– Det är inte så dramatiskt som när många slutar på samma gång, men effekten blir exakt den samma, säger Runsten.
Och sjuksköterskan Helena Melldén i Helsingborg, som jobbat nästan 30 år på avdelningen, hoppas fortfarande att hon och kollegorna ska få de förändringar i arbetsschemat som de kräver.
– Vi önskar ju inget hellre än att jobba kvar. Men vi kan inte fortsätta som det har varit, säger Helena Melldén.
Odd Clausen
odd.clausen@sverigesradio.se
Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Tunneln genom Hallandsåsen är stängd på grund av en olyckshändelse. Öresundstågen ställs in mellan Helsingborg och Båstad. Ersättningsbussar är insatta på sträckan. Det är ännu oklart när tågtrafiken genom tunneln kommer att gå som vanligt.
Pågatågen ställs in mellan Ängelholm och Förslöv. Ersättningsbuss kör i pendeltrafik på sträckan, via mellanstationer meddelar Skånetrafiken.
P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se
Påkörd grävling mitt på vägen. Personal på väg.
Störning
Laröd Ö–Tpl Allerum mot Helsingborg
Trångt att passera pga olycka.
Störning
Tpl Brohult–Mariastaden mot Höganäs
Moderaterna i Helsingborg har fått fönstren till sitt kontor krossade. Enligt polisen är det troligen politiskt motiverat.
Moderaterna i Helsingborg har fått fönstren till sitt kontor krossade.
Polisen fick larmet vid 03-tiden då flera personer larmade om det inträffade.
- Det är sannolikt något politiskt motiverat, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl på polisen i region Syd.
TT
...Risk för köer pga arbete med teknikutrustning.
Störning
Tpl Alnarp (19)–Lomma (20) mot Helsingborg
Älgar vid vägen.
Störning
Väla, Välavägen nära avfallsanläggningen
Viveka Saijn jobbar på Pedagogiskt center i Helsingborg.
Lyssna: ”Den största utmaningen är att få med föräldrarna”
I Helsingborg pratas det idag om romsk inkludering i skolan. Missar man skolan så är det svårt att komma vidare. Klarar man skolan är det lättare att komma in i samhället.
Viveka Saijn från Pedagogiskt center i Helsingborg jobbar på modersmålsenheten med barn och ungdomar och med romsk inkludering.
– Den största utmaningen är att få med föräldrarna. Och att man ska lära barn rutiner. Saknar man rutiner och missar en hel del i skolan och det brister i kunskaper så känner man sig utanför, säger Viveka Saijn.
På Pedagogiskt center jobbar man ut mot elever, familjer och lärare. Många romska barn börjar aldrig på dagis och förskola och får ingen ingång till skolan.
– Det stämmer, här måste skolan, socialen och Arbetsförmedlingen göra en insats. Alla måste samarbeta för att fånga upp dessa barn, säger Viveka Saijn.
P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se
Lastbil står illa till i höger körfält.
Störning
Tpl Helsingborg S (28)–Rydebäck (27) mot Malmö
Risk för köer pga vägmarkeringsarbete.
Störning
Cpl Högaborg–Tpl Helsingborg S (28)
Risk för köer pga målningsarbete av bro.
Störning
Tpl Flädie (21)–Borgeby (22) mot Helsingborg
Lastbil står illa till på vägrenen.
Störning
Tpl Rydebäck (27)–Helsingborg S (28) mot Helsingborg
Bil står illa till.
Störning
Tpl Landskrona N (26)–Rydebäck (27) mot Helsingborg
Risk för köer pga olycka.
Störning
Tpl Landskrona N (26)–Rydebäck (27) mot Helsingborg
Trångt att passera pga breddningsarbete på ramp mot Helsingborg och vägen mot Lund.
Störning
Tpl Flädie (21)–Fjelie mot Lund
Skräp ligger på vägbanan.
Störning
Tpl Löddeköpinge (23)–Landskrona S (25) mot Helsingborg
Helsingborgs Andreas Landgren (i röd tröja) och ÖSK:s Victor Sköld i duell.
Lyssna: Peter Larsson: Ett steg i rätt riktning
HIF lyckades inte spräcka nollan den här gången heller. Det blev 0-0 i Örebro och Helsingborg får allt svårare att undvika kval.
Helsingborg har inte gjort mål i Allsvenskan sedan segern mot GIF Sundsvall för över en månad sedan. Närmast på söndagen kom inhopparen Martin Christensen som fick ett fritt läge med tio minuter kvar, men hans skott gick först i marken och tippades utanför av Örebros målvakt Oscar Jansson.
Annars var det en ganska händelsefattig match på Behrn Arena, där ett vilt kämpande Helsingborg hade svårt att skapa målchanser.
– En tråkig match i kylan, sammanfattade Radiosportens kommentator Mats Fagerström.
– Vi vill ha poäng och då skiter vi egentligen om någon tycker att det är roligt att titta på våra matcher just nu, säger Helsingborgs lagkapten Peter Larsson.
Han tyckte att laget gjorde en stabil match.
– Klart vi hade önskat oss tre poäng, men en poäng är ändå ett steg i rätt riktning.
Har ni redan börjat fundera på kvalet?
– Det är klart det ser tufft ut, men vi fokuserar på de matcher som är kvar, säger Peter Larsson.
Skåningarna måste i praktiken vinna de resterande tre matcherna (mot Djurgården, Falkenberg och Jönköping) för att slippa kvala sig kvar i Allsvenskan. Örebro är femma i en haltande tabell, men har bara en seger på de sju senaste matcherna.
– En ganska död match i dag, tyckte Örebro-mittfältaren Nordin Gerzic.
Mikael Klintevall
mikael.klintevall@sverigesradio.se
Begränsad framkomlighet pga arbete.
Störning
Mellan tpl Rydebäck (27) och tpl Helsingborg S (28) båda riktningarna
Begränsad framkomlighet. En lastbil med haveri står på avfarten.
Störning
Tpl Helsingborg
En släpvagn står utan bil vid vägrenen. Dålig sikt.
Störning
Tpl Ramlösa (26)–Ättekulla (27), i riktning mot E6/E20
Bil står illa till på avfarten från E4 och påfarten E6 söderut mot Malmö.
Störning
Vid Tpl Kropp (30) mot Malmö
Przemek Malachowski · Politisk sekreterare (s)
STADSLEDNINGSFÖRVALTNINGEN
Rådhuset · Postadress 251 89 Helsingborg
Direkt 042-10 68 95 · Mobil 0768-82 92 01
Besök gärna vår blogg på http://www.socialdemokraternahelsingborg.se/blogg/
|
Lastbil med däckexplosion står illa till.
Störning
Tpl Hyllinge (65)–Kropp (30) mot Helsingborg
Risk för köer pga räckesarbete.
Störning
Tpl Helsingborg S (28)–Strövelstorp (32)
Ett körfält avstängt pga olycka. Risk för köer.
Störning
Tpl Fleninge (31)–Kropp (30) mot Helsingborg
Lyssna: HR-chef: ”Han erkände”
En lärare i Helsingborg har fått sluta med omedelbar verkan och har också polisanmälts, efter att det visat sig att han förfalskat sitt examensbevis och legitimation.
– Han har inte fått sparken, utan läraren har valt att säga upp sig själv. Annars hade arbetsgivaren inlett en arbetsrättslig utredning som hade inlett att vi hade gått till avsked, säger Joakim Silva, HR-chef på skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborg.
Läraren har arbetat på skolan i drygt tre år och undervisade i matte och NO på en grundskola, och i går kväll informerades föräldrarna. Det här avslöjades i måndags.
Det upptäcktes att han hade en förfalskad legitimation.
– Han erkände att han gjort detta och fick då reda på hur arbetsgivaren ställer sig till det här och att det kommer att polisanmälas. Det är en brottslig handling. Till saken hör att det är en duktig lärare, och det ska inte ha påverkat undervisningen, säger Joakim Silva.
P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se
Personbil står illa till i vägrenen.
Störning
Tpl Rydebäck (27)–Helsingborg S (28) mot Helsingborg
Trångt att passera under skyltarbete.
Störning
Tpl Helsingborg S (28)–Vasatorp (29)
Rådjur ligger i vänster körfält. Norrgående riktning.
Störning
I höjd med Mölletofta, strax innan Örkelljunga kommun
Begränsad framkomlighet pga olycka.
Störning
I höjd med tpl Brohult
En radhuslänga står i lågor i Bjuv. Branden startade i ett utrum och spred sig till flera lägenheter.
Har du bilder? Kontakta: nyhetswebben@sverigesradio.se
– Radhuslängan består av fem lägenheter, tre av dessa är förstörda, säger Marcus Kronholm, inre befäl vid räddningstjänsten.
Branden började vid 17.30-tiden. Det är ännu oklart om någon person skadats i branden.
– Just nu arbetar personal från räddningstjänsten i Bjuv och Helsingborg med att försöka släcka elden, säger Kronholm. Insatsen just nu är inriktad på att rädda de två återstående lägenheterna i radhuslängan.
Daniel Klaar
daniel.klaar@sverigesradio.se
Två lastbilar står illa till i vägrenen.
Störning
Tpl Borgeby (22)–Löddeköpinge (23) mot Helsingborg
Risk för köer.
Störning
Tpl Helsingborg S (28)–Rydebäck (27) i riktning mot Malmö
Lastbilar står illa till.
Störning
Tpl Rydebäck (27)–Landskrona N (26) i riktning mot Malmö
En yngre kvinna hittades död i en lägenhet i Åstorp under måndagen. Polisen kan inte utesluta att hon utsatts för ett brott.
SOS Alarm larmades vid 12-tiden om att en kvinna hittats död i en bostad i Åstorp.
– Patrullen som kom till platsen kunde inte utesluta att ett brott hade begåtts, säger Torsten Persson, inre befäl vid polisen i Helsingborg
Polisen spärrade av platsen och under dagen har en tekniker och rättsläkare funnits på plats.
– Vi avvaktar nu rättsläkarens obduktion, säger Persson. Ingen person har frihetsberövats.
Daniel Klaar
daniel.klaar@sverigesradio.se
Irene Grahn.
Lyssna: "Det måste inte hända någonting hela tiden för barn"
Att få barn och unga att hålla koncentrationen en längre stund kan vara en utmaning. Hur fångar man barnens intresse och får dem att intressera sig för teater och kultur? Idag pratar vi med drama- och dansproducent Irene Grahn, på Dunkers kulturhus i Helsingborg.
Irene Grahn arbetar idag med söndagsscenen på Dunkers Kulturhus som nu är igång för säsongen.
– Ingen treåring är den andra lik, precis som ingen 43-åring är den andra lik. Man tycker om vissa saker. Jag vill ge alla barn möjlighet att tidigt skapa sin egen referensram. Inte bara titta på en typ av teater, en typ av film eller lyssna på en typ av musik - bara för att den är mest gångbar just då, säger hon.
– Ibland blir barnen uttråkade och sen kan de bli fångade igen i nästa minut av någonting som händer på scen och det är ingen fara tycker jag.
Det är inte bara barnen som Irene Grahn vill utmana, utan även alla de vuxna som finns runt omkring barnet.
– Det lilla barnet är i regel ofta väldigt öppet och ärligt. Mitt eget lilla barnbarn kan till exempel ibland säga att han inte vill se så mycket mer av en föreställning. Men då säger jag att vi väntar en liten stund till och sedan plötsligt är han med igen efter en stund, säger hon.
Den här säsongen har man bland annat testat att göra musikal för barn. Irene Grahn har tyckt att det varit spännande att se hur barnpubliken tagit emot musikalen.
– Musiken och agerandet på scenen måste berika varandra. Man ska inte bara lägga in en låt bara för att. Var sak ska mötas i det dem gör, lyckas man med det är man skitbra. Då tänker nog inte barnen på om det är musik, teater eller film - då är barnet främst med i själva upplevelsen, säger hon.
P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se