23 september 2016

Utställning som vill väcka tankar

Peter Lindqvist från IM guidar Brigitte Enfeldt genom utställningen "Flykten från Helsingborg".

Lyssna: Peter Lindqvist: "Vi vill ge nya perspektiv"

Tänk dig att du sitter hemma och telefonen ringer. Du får veta att det blivit statskupp i Sverige och att du snabbt måste lämna landet. Det är upptakten till "Flykten från Helsingborg", en  interaktiv utställning som vill sätta fokus på medmänsklighet.

Genom stadsbibliotekets foajé i Helsingborg är en lina uppsatt. Ner från linan hänger texter och bilder som deltagarna guidas igenom. "Flykten från Helsingborg", är inte bara en utställning som beskriver hur det skulle vara att fly från Sverige.

Det är också ett spel där deltagarna får ta ställning till olika dilemman som kan uppstå när man tvingas bryta upp och lämna allt.

Arrangören, organisationen Individuell Människohjälp (IM), är en av deltagarna under Mångfaldsveckan i Helsingborg som pågår just nu. Peter Lindqvist som är projektledare hoppas att utställningen ska ge nya perspektiv.

– Vi har skapat den för att besökarna ska tänka sig in i en situation hur det hade varit om man hade behövt fly från sin hemstad Helsingborg.

Genom texterna och bilderna får man veta att det skett en stadskupp, att man snabbt måste välja några få föremål och sedan försöka få plats på en överfull fiskebåt vid Sundet.

Brigitte Enfeldt, en av besökarna, tycker att utställningen ger eftertanke.

– Jag tror att vi länge har tänkt att det här inte kan hända oss, att det är så långt ifrån vår verklighet. Men jag tror att det är jättenyttigt att göra den här rundan, att det framförallt kan bidra till att vi förstår varandra bättre.

Mångfaldsveckan i Helsingborg pågår till och med 25 september.


...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com