Modulhusen i Fagersjö har öppnat upp och flera boende har redan flyttat in.
Lyssna: Bostadssamordnare: "Det känns som det är lite sista skrapet"
Det råder en akut brist på bostäder för nyanlända, enligt en enkät som de skånska kommunerna besvarat åt P4 Malmöhus och P4 Kristianstad. Under hösten ökar antalet nyanlända som ska placeras ut enligt den nya bosättningslagen och Pernille Hjort, bostadssamordnare i Hässleholm, vet i dag inte hur kommunen ska lösa bostadsfrågan.
– För tillfället finns det inga bostäder lediga i Hässleholm. Vi kommer att stå inför ett jättestort problem.
Tisdagen den 23 augusti anlände tio personer, som anvisats till Hässleholm. För dessa fanns bostäder, men sedan är det i princip slut.
– Det känns som det är lite sista skrapet, de sista som vi kunnat få tag i. Sedan har vi inte mer att tillgå.
Pernille Hjort har nu larmat sina chefer och politikerna om läget. I Lund är situation likartad och man har fått be om uppskov för att möta lagkravet. 378 nyanlända har anvisats Lund som bostads- och etableringsort. Men i slutet av augusti hade Lund tagit emot blott 19 personer, berättar Magdalena Titze, bostadssamordnare.
– Vi har bett arbetsförmedlingen om anstånd och skjuta fram mottagandet, för vi har inte bostäderna på plats, men från och med september så kommer Arbetsförmedlingen att anvisa dem och då är det olika tillfälliga lösningar som gäller.
I Lund planerar man bland annat för bostadslösningar i modulform. Men även det tar tid och blir i princip lika dyrt som permanenta bostäder. En paniklösning kan istället bli att man använder tidigare tillfälliga lokaler för ensamkommande ungdomar. Det innebär i princip en säng och skärmväggar, berättar Magdalena Titze.
– Bara man vet att man ska få ett bättre boende om ett tag, så hoppas vi att det ordnar sig.
Men bostäder av tillfällig karaktär är inte alltid en lösning. I Trelleborg har knappt var tredje anvisad avböjt att stanna i kommunen. Orsaken är att man ansett att de provisoriska bostäderna inte håller måttet, säger Mats Åstrand, utredare på kommunledningskontoret.
– Det är kommunala lokaler som byggts om. Det är inte de bästa bostäder som finns och de ligger lite utanför. De har bedömt att de inte håller standard, helt enkelt.
Helsingborg stad har hittills klarat sitt uppdrag genom ett gott samarbete med såväl det allmännyttiga bostadsbolaget som privata fastighetsägare, som lämnat fler bostäder än tidigare avtalat. Men även där sinar bostäderna nu, berättar Emina Mehmedovic, avdelningschef för bostad på fastighetsförvaltningen. Därför tänker man bland annat köpa in bostadsrätter för drygt 24 miljoner kronor.
– De flesta av fastighetsägarna har redan uppfyllt vad de lovat. Vi har moduler på gång, vi har även diskussioner om villavagnar på en camping och utöver det köpa in ett 30-tal bostadsrätter.
Det handlar om drygt 3000 personer som anvisats till Skåne under 2016. Nästa år kalkylerar kommunerna med att antalet stiger med en dryg tredjedel. Men det finns även en osäkerhetsfaktor när det gäller anhöriginvandring. Man har sett att drygt 80 procent av de som anvisas i år utgörs av ensamhushåll, vilket innebär att det behövs fler och större lägenheter efterhand som familjer anländer. I Helsingborg anser man att familjeåterföreningar ska ingå i flyktingkvoten, som kommunerna tilldelas.
– Vi har lyft frågan regionalt. De som är anhöriga bör räknas in i anvisningskvoten, säger Emina Mehmedovic.
...Källa: Sveriges Radio P4 nyheter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com