22 augusti 2016

Dricksvatten måste kokas efter bakteriefynd

Jonas Håkansson, NSVA

Lyssna: NSVA: "Koka vattnet till matlagning"

Tarmbakterier har upptäckts vid provtagning av dricksvattnet i Helsingborgs och Höganäs. Det innebär att allt dricksvatten måste kokas innan förtäring.

Tarmbakterien enterokocker har hittats i det vattensystem som förser Helsingborg och Höganäs med dricksvatten. Allt vatten som används till matlagning och som dricksvatten måste kokas upp helt innan förtäring.

Den här rekommendationen gäller tills vidare.

– Det är enbart på en provtagningspunkt i Berga industriområde som vi har hittat enterokocker, men resultatet är tyvärr otjänligt och därför vill vi som en säkerhetsåtgärd uppmana alla berörda kommuninvånare i centrala och norra Helsingborg att koka sitt dricksvatten och vattnet till matlagning, säger Jonas Håkansson, chef avdelning Dricksvatten på NSVA i ett pressmeddelande.

– Vi fick upp spåret i en av våra ordinarie provtagningar. Vi letar förutsättningslöst, många gånger kan man härleda det till vädret eller någon plötslig händelse, men vi hittar inget sådant. Vi får fortsätta att leta.

– Vi rekommenderar att koka vattnet till matlagning, men annars går det att använda till hygien. Det här kan inte avblåsas förrän på torsdag kväll tidigast, när vi fått nya provsvar, säger Jonas Håkansson, avdelningschef för dricksvatten på NSVA.



...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com