En stol ligger på vägen.
Störning
Rydebäck (27) till Trafikplats Helsingborg S (28)
Källa: Sveriges Radio P4 Trafik info
100% av alla dina egna lokala Helsingborg nyheter hittar du endast här och på hashtaggen #HbgNyheter
En stol ligger på vägen.
Störning
Rydebäck (27) till Trafikplats Helsingborg S (28)
Underhållsarbete med belysningsstolpar på samtliga av- och påfarter i trafikplatsen.
Störning
Tpl Hyllinge (65) båda riktningarna
Lastbillsskärm ligger i vänster körfält i höjd med Helsingborg Södra.
Störning
Fyra års fängelse för dråp. Det blev domen i dag för den 68-årige man som stått åtalad för att ha skjutit ihjäl två bröder i Vallåkra utanför Helsingborg. Våldet som mannen använt sig av har gått utöver vad som har varit tillåtet enligt nödvärnsrätten anser tingsrätten. Men försvarsadvokaten tycker att budskapet blir att man inte får försvara sig om man blir angripen i sitt hem.
...Ett avstängt körfält.
Störning
Tpl Kropp (30) - tpl Brohult
Ett avstängt körfält.
Störning
Tpl Kropp (30) - tpl Hyllinge (65)
Bil med haveri i vägrenen.
Störning
Tpl Rydebäck (27)–Helsingborg S (28) i riktning mot Halmstad
Lyssna: Miljöstrateg: "Många som bidrar"
Lomma får åter igen pris för sitt arbete för miljön. Att många engagerar sig är ett vinnande koncept tror kommunens miljöstrateg Helena Björn.
Lomma och Helsingborg placerade sig bland dom fem bästa i landet, när miljömagasinet Aktuell hållbarhet undersökte vilka kommuner som är bäst på miljöarbete.
För andra året i rad rankas Lomma som näst bästa miljökommun.
– Det fungerar inte så att bara jag jobbar med den här frågan. Det är många som bidrar, säger Helena Björn är miljöstrateg i Lomma.
P4 Malmöhus
p4malomhus@sverigesradio.se
Vallåkra 2015.
Den 68-årige man som har stått åtalad för att ha skjutit ihjäl två bröder i Vallåkra utanför Helsingborg döms till fyra års fängelse för dråp.
Mannen ska betala ett skadestånd på 100 000 kronor till brödernas föräldrar. De båda bröderna, 21 och 24 år gamla, hade under en längre tid legat i fejd med mannen, och den aktuella kvällen tagit sig till 68-åringens hem och hotat honom. När de närmade sig mannens hus i Vallåkra utanför Helsingborg och slog sönder en fönsterruta i entrédörren hämtade han sitt gevär.
– Jag skjuter, en till höger och en till vänster, sa 68-åringen under tingsrättsförhandlingarna.
Två skott avlossades ut genom fönstret i dörren och träffar bröderna som avled inom ett par minuter. I förhör har den äldre mannen berättat att han varit säker på att bröderna skulle ta sig in huset och slå ihjäl honom.
Åklagare och försvar har stått mycket långt ifrån varandra i det ovanliga fallet. Förvaret hävdar att 68-åringen efter den långvariga konflikten var mycket rädd för bröderna och handlade i nödvärn. Därför bör han frias från anklagelserna. Åklagaren å sin sida yrkar på 15 års fängelse för mord, och hävdar att en krossad fönsterruta inte är skäl nog för så grovt våld som mannen använde.
TT
...Risk för köer. Ett körfält avstängt.
Störning
Tpl Vasatorp (29)–Helsingborg S (28) i riktning mot Malmö
Ett körfält avstängt.
Störning
Tpl Helsingborg S–Elineberg (25) i riktning mot Helsingborg
Lastbil på vägrenen.
Stor Händelse
Tpl Kropp–Väla mot Helsingborg
Gömd i ett skogsparti ligger Hugo
Lyssna: Granne: "Jag skulle kunna tänka mig att bo där"
Försvarsanläggningen Hugo utanför Munka Ljungby är till salu och köparen får 800 kvadratmeter helt under mark.
När försvarsanläggningen Hugo byggdes i mitten av 1960-talet var det mitt i kalla kriget. Bo Karlberg var ung ingenjör på ett privat ingenjörskontor i Helsingborg.
– Jag hade en äldre kollega som var litet hemlig med sina uppdrag, men med tiden fick jag reda på att det rörde sig om en försvarsanläggning och jag fick vara med och utforma en del detaljer, berättar Bo Karlberg.
Projektet var så hemligt att han aldrig fick veta var det skulle byggas, bara att det hade samband med F10.
– Varje gång jag kört förbi flygflottiljen har jag tänkt på Hugo och trott att den låg där och inte förrän nu när den är till salu fick jag veta att den låg i Össjö, säger Bo Karlmark.
Nu ska Hugo alltså säljas, i augusti är det visning och sedan säljs den. Och intresset är redan stort.
– Det har hört av sig en massa intressenter, både privatpersoner och företag, säger Karl- Martin Svärd som är fastighetsstrateg på Fortifikationsverket. Vi säljer till högsta bud och vi tror att försvarsanläggningen kommer att gå för miljonbelopp.
En som skulle kunna tänka sig att flytta dit och bo där är keramikern Torgil Anderberg som bor i närheten.
– Jag är fasansfullt sugen på att bo där, 800 kvadratmeter bostad är verkligen något som retar fantasin och att den ligger under mark och saknar fönster är upphetsande, säger Torgil Anderberg.
Lyssna: Supporterpolis: "Det går i cykler"
Utöver nöjet som fotboll för med sig bidrar den även emellanåt till bråk och huligansim. Efter händelserna i Helsingborg för två år sedan, då en Djurgårdssupporter dog, är det många som ställt sig frågan hur utbrett problemet med huligansim är.
– Det har varierat över tid. För några år sedan, då det var som mest, hade vi 14 tillträdesförbud. För tillfället har vi inga i Helsingborg, säger Anders Mollestam, supporterpolis i Helsingborg.
Helsingborgs IF spelar ungefär femton hemmamatcher på en säsong. Under en vanlig match jobbar kanske 2-3 poliser men fem av de femton matcherna klassas som riskmatcher då behövs 30-150 poliser.
Kostnaderna för säkerhet och skadegörelse som inträffar på arenorna står arrangörerna för, medan allt utanför arenan, säkerhet som skadegörelse, står skattebetalarna för. Anders Mollestam ser dock en trend som visar på att risksupportrar som medför våld inte längre är ett större problem.
– Det går i cykler. Sedan dödsmisshandeln har det varit ett par år där det har varit väldigt lugnt men nu ser vi en tendens att det börjar komma grupper som håller på med pyroteknik.
Enligt polisen verkar det alltså som att huliganismen i just Helsingborg under de senaste åren visat på en lugnare trend. Denna trend verkar dock gälla även i resten av landet.
Mats Enquist är vd och generalsekreterare för Svensk elitfotboll, som är en intresseorganisation för alla föreningar i allsvenskan och superettan och anser även att problemet inte är så stort i Sverige som det är på andra håll i Europa.
– Vi har 2,8 miljoner besökare till 480 evenemang och dödstalen är rätt låga, inne på arenorna har vi ett par hundra ordningsstörningar, totalt sett. Sedan blir den ibland en del stök när folk går till och från matcherna som vi inte riktigt har någon bild av, säger Mats Enquist, vd och generalsekreterare, Svensk elitfotboll.
Hur mycket kostar huliganismen klubbarna?
– Totalt har det rullat ut 3-4 miljoner i böter och sedan kostar ett ökar säkerhetsarbete runt 70 miljoner. Det kan säkert gå ner betydligt om man får bort de värsta övergreppen, säger Mats Enquist.
P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se
Begränsad framkomlighet. Personbil i mitträcke på påfarten.
Störning
På påfarten tpl Helsingborg S (28) i riktning mot Malmö
Rummen är redo för flyktingarna
Lyssna: "Vi har inte hittat vare sig fukt eller mögel"
Helsingborgs gamla brandstation, som haft ett rykte av att vara fukt- och mögelskadad, ska nu bli boende för ensamkommande flyktingbarn. Och något mögel har man inte hittat.
Den gamla brandstationen i Helsingborg skulle egentligen ha rivits sedan Räddningstjänsten flyttat till en ny station.
Planerna ändrades dock eftersom behovet av boende för ensamkommande flyktingbarn är stort i kommunen.
– Här blir plats till ett 50-tal, säger Kenny Strömberg som är projektledare på fastighetsförvaltningen.
I huvudsak ser brandstationen ut som när Räddningstjänsten lämnade den och i övernattningsrummen där flyktingarna ska bo kan det finnas både fläckar på tapeterna och flagor i taket.
– Vi har mest gjort om säkerheten med larm, ventilation och brandceller, säger Kenny Strömberg.
Ända sedan 90-talet har man sagt att det finns fukt och mögel i brandstationen, men under ombyggnadstiden har man inte hittat något trots att man letat.
– Vi har ändå varit här i två månader och inte sett något, säger Kenny Strömberg. Jag har ändå letat eftersom jag hört de här uppgifterna förut, men jag har inte kunnat hitta någonting.
En industrilokal i Gantofta sydöst om Helsingborg började brinna under måndagskvällen.
Räddningstjänsten har tre stationer på plats och befarar att branden kan komma att spridas eftersom lokalen är lite svår att komma in i. Deras prognos är att branden ska vara släckt senare under kvällen.
...Begränsad framkomlighet.
Störning
Trafikplats Landskrona N (26) - Trafikplats Helsingborg S (28) i riktning mot Halmstad
Personbil med husvagn som fått haveri.
Störning
Trafikplats Fleninge (31) till Trafikplats Strövelstorp (32) i riktning mot Halmstad
Lyssna: Veterinär: "I värsta fall kan benen fastna i tarmen"
I dagarna har försäkringsbolag varnat djurägare för kvarbliven mat på allmänna grillplatser.
Michelle Alexius är veterinär på djursjukhuset i Helsingborg. Hon ser allvaret i att låta matrester ligga och skräpa.
– Om en hund får i sig för fet mat kan det leda till bukspottskörtelinflammation. Benrester kan leda till förstoppning eller i värsta fall fastna i tarmen och behöva opereras bort, säger Michelle Alexius.
Försäkringsbolag uppmanar även de som grillar att inte låta matrester ligga kvar och skräpa efter att man är färdig.
Niklas Sandberg
Niklas.Sandberg@sverigesradio.se
Förseningar uppstår för alla tåg som passerar Finja. Orsaken är ett signalfel. Beräknas vara löst under förmiddagen.
Störning
Personbil med husvagn står illa till.
Störning
Tpl Rydebäck (27)–Landskrona N (26) i riktning mot Malmö
Madrass ligger på vägbanan
Störning
Tpl Elineberg (25)–Ättekulla (27) i riktning mot Markaryd
Cornelia Kellner.
Lyssna: Operationssköterska: "Det gör inte att jag arbetar bättre"
Den specialutbildade sjuksköterskan Cornelia Kellner, anställd av Region Skåne fick nog. Hon skrev en insändare om hur avdelningens utbildningsdag plötsligt började handla om andningsövningar och stresshantering - istället för att faktiskt utbilda henne.
Cornelia Kellner arbetade på operationsavdelningen i Helsingborg, en avdelning som lider av personalkris vilket resulterat i i färre utförda operationer. Under en utbildningsdag, som började bra men slutade sämre, fick hon nog.
– Först talade vi om frågor som vi ofta inte hinner tala om när vi står inne i operationssalen. För mig som bara arbetat under två år var det väldigt givande och gav mig större insyn i arbetet, säger Cornelia Kellner.
På eftermiddagen fanns ett pass inbokat med en psykolog som talade om förändringsarbete på arbetsplatsen.
– Han började prata om kroppskännedom och vanor. Sen började han prata lite om värderingar och utmaningar - vilket jag tycker är andra ord för problem och våra attityder till förändringsarbete, säger Cornelia Kellner.
Det här provocerade dig?
– Vi har utrymme för så få utbildningsdagar, därför borde de dagarna verkligen handla om just utbildning. Det borde vara i arbetsgivarens intresse att det håller en viss nivå. Sen är det provocerande att en utomstående kommer och ska tala med oss när den inte har insyn i varför det varit dåligt och pressat en längre tid på vår arbetsplats. Jag kunde inte alls relatera till vad han sa under passet.
Vissa av Cornelia Kellners arbetskamrater reagerade likadant. En del kollegor uppskattade de andningsövningar som psykologen talade om som ett verktyg för att hantera stress. Men Cornerlia Kellner är skeptisk.
– Jag ser inte hur andningsövningar ska kunna vara användbart för mig som operationssjuksköterska. Den stress jag upplever på jobbet hanterar jag bäst genom att ha en gedigen kunskap om vad som ska göras och känna till vilka krav som ställs på mig. Jag vill kunna så pass mycket att jag vet vad både plan b eller c är - om den det ursprungliga planen inte går vägen. Då blir jag en bättre operationssjuksköterska, säger Cornelia Kellner.
P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se
Sara Bratt.
Lyssna: Trädgårdsdesigner: "Fundera på vilka sysslor du gillar att göra ute"
Idag berättar trädgårdsdesignern Sara Bratt om hur du får en lättskött trädgård och vilka ogräs du ska se upp för.
Redan i barndomen började Sara Bratts fascination för växter. Idag är hon
trädgårdsdesigner på Sofiero i Helsingborg. Sin alldeles egna trädgård skaffade hon dock först i slutet av 2014.
– På Sofiero jobbar jag mycket med renoveringsprojekt, nyanläggningar och inspirationsplaneringar, säger Sara Bratt.
Vanligaste misstaget som folk gör är att välja växter som egentligen inte passar för plasten där de planteras, vilket kan leda till att växterna tynar bort och dör. Ett exempel är om man sätter en solälskande växt i skugga.
– Om man vill ha en lättskött trädgård så kanske man inte ska börja med att odla just grönsaker. Om man verkligen vill ha grönsaker kan man i så fall börja med tomatplantor i kruka, säger Sara Bratt.
P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se
Byte av belysningsstolpe. Rampen mot Malmö avstängd.
Störning
Tpl Vasatorp (29) i riktning mot Malmö
Lastbil med haveri står dumt till.
Störning
Avfarten tpl Borgeby (22) i riktning mot Helsingborg
Presenning ligger i vänster körfält. Personal på väg.
Störning
Tpl Lomma (20)–Flädie (21) i riktning mot Helsingborg
Personbil med haveri.
Störning
Tpl Vasatorp (29)–Helsingborg S (28) i riktning mot Malmö
Teaterregissören Eyvind Andersen har ägnat sig åt sin dröm i 50 år.
Lyssna: "Jag är lite som en fotbollscoach"
Han får svindel av teatermanus och ser arbetet med att sätta upp en föreställning som en inre resa. Regissören Eyvind Andersen berättar om ett yrkesliv fyllt av passion.
Han har spenderat 50 år av sitt liv i teatervärlden. Men Eyvind Andersen vet fortfarande inte varför han dras så starkt till arbetet som teaterregissör.
– Jag kan fortfarande få svindel när jag tänker på att något som inte finns i sinnesvärlden ska bli till en riktig föreställning om bara några månader. Samtidigt finns det en otrolig lust att fördjupa sig i en pjästext.
Kanske är det för att det finns en kollektiv bersusning i arbetet med att sätta upp en teaterföreställning, menar han. Alla medverkande delar hopp och ingivelse. Ofta upptäcker Eyvind Andersen nya sidor hos sig själv under arbetets gång.
– Ofta är det svagheter, som ju på något sätt kanske har betydelse för det färdiga arbetet.
I många år stod han och den prisbelönte författaren Henning Mankell varandra nära, både privat och som arbetskamrater. Bland annat arbetade de tillsammans med Teater Avenida, den ensamble som Mankell startade i Maputo i Moçambique. Det är snart ett år sedan författaren gick bort.
– Det är en stor förlust, vi saknar honom allesammans. Men Teater Avenida kommer att drivas vidare. Jag hoppas vi får till stånd ett gästspel i Sverige nästa sommar.
Sedan 2008 är Eyvind Andersen regissör för Stumpenensamblen i Helsingborg. Det är en teatergrupp som inte är som andra. Den startades för 15 år sedan efter en konferens om hemlöshet i Helsingborg. Till en början var de medverkande människor med erfarenhet av hemlöshet eller missbruk. Det gjorde ensamblen speciell, menar Eyvind Andersen.
– Nån i Stumpen brukar säga att "vi lider av både inre och yttre hemlöshet". Så den här teatern betyder mer än någon annan teater. Att stå på en scen och få en strålkastare på sig, att bli sedd. Det bidrar till att upprätta en mänsklig värdighet.
Verklighetsteater kallar han det. När teater är så bra att det blir en verklighet utöver den vi finns i. Som har möjlighet att förändra oss. Här tänker han specifikt på fria teatergrupper som exempelvis Stumpenensamblen och Moomsteatern i Malmö.
– De har en oerhörd tyng och vikt just nu när vi håller på att forma ett nytt samhälle och uttryck för vad det innebär att leva i den. Det kan vara vägledande för oss.
P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se
Underhållsarbete vid mitträcket. Arbetsfordon på körbanan.
Störning
Tpl Vasatorp (29)–Strövelstorp (32) i båda riktningarna
Underhållsarbete vid mitträcket. Arbetsfordon på körbanan.
Störning
Tpl Ramlösa (26)–Elineberg (25) i riktning mot Helsingborg
Vissa Pågatåg kör direkt från Kävlinge till Ramlösa kvällstid 19 juni–22 juni.
Störning
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Lyssna: "Vi måste få upp statusen yrket"
Antalet bristyrken kommer att öka framöver i Skåne, inte minst inom byggbranschen. Det visar en prognos från Arbetsförmedlingen. Men trots en arbetsmarknad som skriker efter utbildade hantverkare sviker eleverna yrkesprogrammen.
På Byggnads menar man att några av anledningarna till det här är fördomar, och att hantverksyrken har låg status.
– Det handlar om fördomar. Vi vet tyvärr att en flicka som vill bli rörläggare inte blir uppmuntrad till det av studievägledaren. Men det är inte tyngre att vara rörläggare än att vara undersköterska, säger Jonas Sjöberg, ordförande för Byggnads i Skåne.
7 av 10 som slutför ett yrkesprogram på gymnasiet har jobb inom ett år, enligt Statistiska centralbyrån, SCB. Arbetsmarknaden skriker efter arbetskraft inom många yrken som just yrkesprogrammen riktar in sig på. Men trots att det är lätt att få jobb direkt efter gymnasiet är det allt färre som söker yrkesprogrammen.
Att det utbildas för få hantverkare handlar inte bara om att det är få sökande till utbildningarna, utan också om att det är fler avhopp från just yrkesprogrammen jämfört med högskoleförberedande program.
I en granskning som Skolinspektionen gjort framkom det att många yrkesprogram hade stora brister, till exempel att frånvaro sällan utreds och att undervisningen inte utgår från eleverna.
Jonas Sjöberg på Byggnads tror också att det handlar om att företagen inte erbjuder praktikplatser i den omfattning som hade behövts.
– Nu när det blir en uppgång för byggbranschen så vill företagen ha utbildad personal här och nu. Men man har inte utbildat någon under många år, i den omfattning som det hade behövts, säger han.
Men att det är få sökande till just yrkesprogrammen förvånar inte Alexander Stenmark och Jesper Månsson som just tagit studenten från VVS- och Fastighetsprogrammet på Rönnowska i Helsingborg. De tror nämligen att kunskapen om just hantverksjobb är bristfällig hos många.
Vi jobbar ju inte med skiten, det gör de som kör spolbilen.
Jesper Månsson, elev, VVS- och Fastighetsprogrammet
– Förr var det VVS:are som hade de jobben, men numera är det inte så, säger Alexander Stenmark.
Okunskapen tror killarna är en viktig faktor till att många väljer bort yrkesprogrammen. Därför tror båda på ökad information till niondeklassare.
Att antal elever på yrkesprogrammen sjunker är ett problem. För enligt en rapport från arbetsförmedlingen så står Skåne inför stora utmaningar att lösa kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden.
Stefan Johansson på Johanssons VVS i Ängelholm är förvånad över att inte fler lockas till yrkesprogrammen då till exempel en VVS:are rätt snart efter sin utbildning kommer upp i cirka 240 kronor i timmen. Han är väl medveten om att det råder brist på kompetent personal inom hans bransch.
Vi måste få in nya, yngre människor i branschen annars kan det bli jättebrist.
Stefan Johansson, Johanssons VVS i Ängelholm
– Vi har en löneglidning i vår bransch och den kommer att bli större. Tillgång och efterfrågan styr allt. Vi måste också få upp statusen på yrket. Många ungdomar idag vet nog inte vad vi jobbar med, säger Stefan Johansson.
Saffi Yucel
saffi.yucel@sverigesradio.se
På väg till strandhedarna och de vilda blommorna
Lyssna: "Jag hoppas få lära mig mer om vilda blommor idag"
Kanelbullen, hatten och skiljetecknet har alla sin egen dag och det har de vilda blommorna också. Just idag är det vilda blommors dag.
Naturskyddsföreningen i Helsingborg uppmärksammade dagen med en exkursion längs strandhedarna norr om Domsten.
Ledare från Naturskyddsföreningen är Jan-Erik Hederås.
– Det är nåt som uppmärksammas i alla de nordiska länderna, säger han. Det finns hundratals aktiviteter idag som kommer att locka flera tusen besökare.
Jan-Erik Hederås hoppas på att hitta många sorters vilda blommor under exkursionen.
– Jag är säker på att vi kommer att hitta trift och gräs, säger ha. Och så vresrosor som jag ska tala illa om.
Exkursionen har lockat ett stort gäng till Domsten. Bland dem är Berit Cronberg med hunden Zorro.
– På det här sättet kan jag kombinera hundpromenad med möjligheten att lära mig mer om blommor, säger hon. Jag tittar gärna på blommor, men vet inte vad de heter så nu hoppas jag få lära mig det idag. I eftermiddag ska jag vidare till Mölle där det är en annan exkursion.
Gunilla Nordström
gunilla.nordström@sverigesradio.se
Koloniområdet Sommarstaden i Kristianstad.
Lyssna: "Det kommer att bli ett ramaskri"
Helsingborg behöver massor av nya bostäder och en del av dem kan byggas på koloniområdena.
Lars Klesell, Kenneth Wiberg och Ellinor Madsen är alla kolonister på Brytstugans koloniområde i Helsingborg och i morse kunde läsa om planerna i Helsingborgs Dagblad.
– Det är ju inte klokt att ta bort det vi tycker är kanon, säger Lars Klesell. Och väldigt dåligt att inte informera oss som det berör först.
– Kolonierna betyder mycket för vår återhämtning och det är många unga som precis köpt koloni och lagt hundra- hundrafemtiotusen kronor på att renovera. Det kommer att bli ett ramaskri, säger Kenneth Wiberg.
– Det är verkligen tråkigt, vi har en fantastisk liten plätt här, säger Ellinor Madsen. Antingen får man acceptera eller så får vi hitta något sätt att gå emot planerna.
P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se
Lyssna: "Det kommer att bli ett ramaskri"
Helsingborg behöver massor av nya bostäder och en del av dem kan byggas på koloniområdena.
Lars Klesell, Kenneth Wiberg och Ellinor Madsen är alla kolonister på Brytstugans koloniområde i Helsingborg och i morse kunde läsa om planerna i Helsingborgs Dagblad.
– Det är ju inte klokt att ta bort det vi tycker är kanon, säger Lars Klesell. Och väldigt dåligt att inte informera oss som det berör först.
– Kolonierna betyder mycket för vår återhämtning och det är många unga som precis köpt koloni och lagt hundra- hundrafemtiotusen kronor på att renovera. Det kommer att bli ett ramaskri, säger Kenneth Wiberg.
– Det är verkligen tråkigt, vi har en fantastisk liten plätt här, säger Ellinor Madsen. Antingen får man acceptera eller så får vi hitta något sätt att gå emot planerna.
P4 Malmöhus
p4malmohus@sverigesradio.se
Vänster körfält blockerat pga olycka..Prognos 16:30.
Störning
Tpl Landskrona N (26) i riktning mot Halmstad
Bil står illa till. Bärgare på väg.
Störning
Tpl Rydebäck (27)–Landskrona N (26) i riktning mot Malmö
Lastbil står illa till.
Störning
Brohult–Väla mot Örkelljunga
Både större och mindre vägar är bitvis översvämmade.
Störning
Lyssna: "Hotellen ska bli säkrare"
I Helsingborg har det under våren larmats om en ökning av misstänkt prostitution på stadens hotell. Nu hoppas polisen att ett nytt nätverk ska stärka det eftersatta arbetet mot prostitution.
I Helsingborg startar idag ett samarbete mellan polis, socialtjänst, Frälsningsarmén och ett flertal hotell för att motverka problemen med människohandel i staden.
- Hotellen upplever ju prostitutionen och människohandeln på ett väldigt praktiskt sätt, deras personal ser vad som förekommer inom verksamheten. Men det här gäller ju inte bara hotellen i Helsingborg utan är ett nationellt problem, säger Emma Coterill, jurist på Frälsningsarmén.
Polisen i Helsingborg har under våren fått ta emot ovanligt många samtal om sexhandel på hotell i staden. Nu hoppas polisen att ett nytt nätverk ska stärka det sedan tidigare mycket eftersatta arbetet mot prostitution.
- Inom polisen är detta inget prioriterat brott. Därför är det extra viktigt med ett sådant här nätverk. Vi ska stötta hotellen och ta fram handlingsplaner för att de ska bli tryggare och säkrare, säker Mats Johansson, kommunpolis i Helsingborg.
Hilda Ärlemyr
hilda.arlemyr@sverigesradio.se
Deltagarna tränar försvarsgrepp, balans, smidighet och fallteknik.
Lyssna: Pantertanter: "Jag har blivit tuffare"
Oron för att utsättas för brott ökar bland äldre. Det visar den Nationella trygghetsundersökningen som Brå genomför varje år. Det har fört med sig ett växande intresse för säkerhet och självförsvar, även om oron inte riktigt avspeglar verkligheten.
Brott mot äldre har inte blivit fler utom inom en brottskategori: bedrägerier. I Helsingborg till exempel ökade stölder i bostad hos funktionsnedsatta med 50 procent förra året. Men trots att överfall och grova brott mot äldre fortfarande är något ganska ovanligt, ökar oron över att bli utsatt för brott. Sedan några år tillbaka tränar en grupp kvinnor från 65 år och uppåt i gruppen Pantertanter hos kampsportsklubben Kaisho i Helsingborg.
– "Nej, nej, nej!"
Det är onsdagmorgon och veckans lektion i självförsvar för seniorer har hållit på en stund. Instruktören Stina Arnesdotter på kampsportsklubben i södra Helsingborg har precis instruerat gruppen damer i några närkampsövningar. Två och två har kvinnorna turats om att vara angripare och offer, ackompanjerat av dunsar i mattan. Koncentrationen är stor, humöret på topp och de flesta verkar vana vid greppen. Nu är det dags för ett minst lika viktigt moment: att träna rösten.
– Många i den här gruppen hade svårt för att skrika "nej", så det är det vi har tränat mycket på. Att våga säga ifrån, säger Stina Arnesdotter.
Hon instruerar gruppen att andas in djupt och ta i, ända nere från magen. Snart förenas damerna i ett rungande nej som ekar mot väggarna.
Att hitta sin styrka, balans och kunna försvara sig är några av sakerna som pantertanterna i Helsingborg övar en gång i veckan. Gruppen startades för några år sedan av kampsportsklubben Kaisho och har sedan dess växt, just nu är deltagarna ett tjugotal damer där de flesta är i 70-årsåldern, den äldsta är 88.
Eva Lundberg har tränat i några terminer.
– Jag har lärt mig mycket balans, att inte vara rädd och att resa mig från golvet. Det är väldigt viktigt i vår ålder att komma upp kvickt. Och så har jag lärt mig fallteknik.
Ni har provat på det här med närkamp också, när man blir attackerad. Vad tänker du kring det?
– För det första tänker jag att måtte det aldrig hända. Det är min första tanke. Så tänker jag att OM, så tror jag att jag är lite tuffare i dag, att jag ser lite tuffare ut. Då kanske man inte angriper mig lika lätt. Mina armar och ben skulle nog åka upp automatiskt och att jag skulle sparka och skrika. För det har vi tränat så många gånger.
Att hitta styrkan både inombords, i musklerna och i rösten tror Eva Lundberg mycket på.
- Vi är ju en generation som inte skulle höras så mycket. Tysta flickor. Så det här är jättebra. Första gångerna vi skrek lät det så mesigt men efterhand har det blivit kraftigare. Du hörde själv därinne.
Att Eva Lundberg och de andra kvinnorna i gruppen pantertanter har roligt på sina träffar är det ingen tvekan om. Efter varje kurstillfälle väntar en stunds fika. Kommentarerna runt kaffebordet är samstämmiga.
– Man är inte så skraj längre.
– Det är ingen som ska ge sig på mig på stan.
– Man är lite säkrare, man har knep att ta till.
Blir man lite tuffare av att träna självförsvar?
– Ja det blir man. Jag har varit med om att bli angripen en gång, när de tog min väska. Då stod jag väldigt passiv. Det tror jag inte att jag skulle göra i dag, säger Gunnel Myrenäs.
Stina Arnesdotter berättar att självförsvarsträningen bygger på grunderna i jujutsu.
– Det handlar om eget självförsvar. Man lär sig inte slåss, man lär sig försvara sig. Självskydda.
De som tränat längst i gruppen har gult bälte i kampsporten.
– Vi har aldrig köpt bälte men har fått ett diplom. Jag är väldigt stolt över det. Men vi kan inte gå vidare till orange, för då ska man kasta. Det sysslar vi inte med, vi slänger inte varandra här, säger Anita Linde.
Nina Sköldqvist
nina.skoldqvist@sverigesradio.se
I gruppen Pantertanter lär sig damer på 65+ självförsvar.
Lyssna: Pantertant: "Jag ser nog lite tuffare ut idag"
Oron över att bli utsatt för brott ledde till ett intresse för självförsvar. Damerna i gruppen Pantertanterna är mellan 65-88 år och är inte längre rädda.
Oron för att utsättas för brott ökar bland äldre. Det visar den Nationella trygghetsundersökningen som Brå genomför varje år. Men oron avspeglar inte verkligheten helt. Brotten mot äldre blir inte fler förutom inom en brottskategori: bedrägerier.
Sedan några år tillbaka tränar instruktören Stina Arnesdotteren en grupp kvinnor från 65 år och uppåt i kampsportsklubben Kaisho i Helsingborg.
– Det handlar om eget självförsvar. Man lär sig inte slåss, man lär sig försvara sig. Självskydda, säger Stina Arnesdotteren.
Deltagaren Eva Lundberg tror mycket på att hitta styrka både inombords, i musklerna och i rösten.
– Att våga skrika. Vi är ju en generation som inte skulle höras så mycket. Tysta flickor. Första gångerna vi tränade på att skrika lät det så mesigt, men efterhand har det blivit kraftigare. Du hörde själv därinne, säger hon.
Nina Sköldqvist
nina.skoldqvist@sverigesradio.se
Husbil med punktering. Polis på plats.
Störning
Tpl Borgeby (22)–Löddeköpinge (23) i riktning mot Helsingborg
Blodbussens tidtabell under vecka 24 Må 13/6 Ikea Sockerbruket, Helsingborg, p-plats: Sjögatan 1, kl: 09.30-11.15, 12.30-15.00 Ti 14/6 Sjöbo, p-plats: ICA Kvantum, kl: 13.15-15.00, 16.15-18.45 On 15/6 Scheelevägen 22, Lund, p-plats: Active Biotechs p-plats, kl: 09.00-15.15 To 16/6 Bjuv, p-plats: All-Livs, S Storgatan 22, kl: 13.30-15.00, 16.15-18.30
Störning
Helsingborg. Vid Ikea Sockerbruket parkeringsplatsen kl 09.00-11.15 samt 12.30-15.00
Lastbil som drabbats av däckexplosion. Bärgare på plats. Efter det, en svanfamilj med ungar ute på vägen.
Störning
Glumslövs backar
Lyssna: "Två fördes till sjukhus"
Fyra personer greps efter ett att ha slagits med järnrör och påkar på Järnvägsgatan i Helsingborg.
– Fyra personer är gripna misstänkta för grov misshandel, säger Maya Forstenius på polisens ledningscentral.
Två av de inblandade fördes till sjukhus, men ska inte ha haft allvarliga skador enligt polisen.
Det är oklart vad som startade bråket.
...Lyssna: "Det är ett steg i rätt riktning"
Skåningar som medicinerar hemma med det blodförtunnande läkemedlet Waran (Warfarin) kan från och med nästa år spara många tusenlappar.
Över 200 000 svenskar har det gemensamt att de behandlas med den blodproppförebyggande medicinen waran. Långt ifrån alla väljer att medicinera hemma men för dem som gör det, behövs en självtestsutrustning, som hittills kostat den enskilde över 6000 kronor.
Men från och med nästa år försvinner den utgiften. Inom Region Skåne har man bestämt att dessa mätare från och med 2017 bli kostnadsfria, såsom de redan är i Stockholm och Uppsala.
Lars Johansson i Helsingborg är 80 år och har självmedicinerat waran i 25 av dem. Han tycker beslutet är ett steg i rätt riktning.
- Ja, det är det verkligen. Det är ofta förknippat med att man är lite äldre. Jag fick det för all del ganska tidigt, har ätit det i 25 år. Nu får man det tydligen klassat som ett fritt läkemedel och kan ta ut det fritt på apoteket. Det är alldeles utmärkt. Jag hade gärna sparat pengarna som jag ha lagt ut under de här åren, säger han.
Nina Sköldqvist
nina.skoldqvist@sverigesradio.se
Bil som står mot färdriktningen.
Störning
Vid tpl Kropp, norrgående
Eira Fogelberg i Helsingborg visar upp sin trädgård för andra gången i trädgårdsrundan.
I helgen är det dags för trädgårdsrunda i nordvästra Skåne. 75 stycken företag och privatpersoner öppnar upp sina växtrika oaser. En av dem är Eira Fogelberg i Mariastaden i Helsingborg som expanderat familjens boyta genom sina gröna rum.
Utekök, utesäng, pergola, sällskapsytor och rofyllda hörnor. Att gå genom familjens Fogelbergs trädgård på Rosenfinksgatan i Helsingborg är som att röra sig igenom en bostads olika rum, bara att allt är utomhus. Runt de olika sitthörnorna frodas plantor, buskar och träd på olika nivåer. Inte så mycket blommor, däremot mättat grönt i alla nyanser. Och så finsnickrat som skvallrar om vilken aktivitetet som lockar just i den delen av lummigheten runt huset.
- Min familj och jag gillar att vara ute hela sommaren och leva ute. Därför har vi skapat mycket uteplatser och ytor, berättar hon medan hon visar runt i trädgården som i helgen öppnas upp för allmänheten.
Eira Fogelberg, som jobbar med egen reklambyrå och som trädgårdsdesigner, har satsat på växtlighet som passar jordmånen i området. Men efter inflyttningen i början av 2000-talet fick Eira och maken prova sig fram till vad som trivdes.
- Första året gjorde jag ett misstag, planterade allt som var vackert och fint och det passade inte alls i blöt lerjord. Så året därpå fick jag rycka upp allt, slänga det och började läsa på mer. Och efter det har jag blivit riktigt trädgårdsintresserad.
Det som trivs bäst i den lerbaserade myllan är bland annat syrener, avenbock, daggkåpa, olika sorters gräs samt alenbok.
Familjen Fogelbergs spännande trädgård är knappt synlig från gatan. Allt som syns från framsidan är lite lummiga buskar. Men att utelämna den annars så privata oasen tycker Eira Fogelberg bara är roligt. Det svåra är att få allting klart i tid.
- Det är en väldig panik veckorna innan. Mycket som ska fixas, bråte som samlats under året ska bort, växter som har dött ska ersättas. Och så vill man att det ska vara jättefint just då när folk kommer, säger hon.
Trädgårdsrundan i nordvästra Skåne är egentligen två. Den första äger rum nu i helgen, 11-12 juni mellan klockan 10-17 och då kan man besöka trädgårdar i de flesta nordvästskånska kommuner. 8 oktober är det sedan dags för månskensrundan, när trädgårdar öppnas upp på kvällstid. Då handlar det mycket om ljussättning.
Det är första gången som Helsingborgs trädgårdsförening är arrangör. De har märkt av ett stort förhandsintresse.
- Vi märker ett ökat intresse. I dagens samhälle där vi är mycket inne och jobbar med datorer har man inte så mycket kontakt med det gröna och med jorden. Då tillgodoser trädgård det behovet, säger Maria Winberg Nordström från Helsingborgs trädgårdsförening.
Läs mer på http://bit.ly/1YhMgPK
Nina Sköldqvist. P4 Malmöhus
nina.skoldqvist@sverigesradio.se