18 maj 2016

Wede räddade Helsingborg mot Östersund

Anton Wede jublar mot Östersund.

Lyssna: Anton Wede, Helsingborg: ”Stör dem mer i andra halvlek”

Östersund var på väg mot tredje raka segern. Men Jämtlands fotbollsstolthet fick nöja sig med en poäng efter att Anton Wede sent räddat 1-1 för Helsingborg.

Radiosportens Gunnar Brink utser matchens lirare i lagen.
Helsingborg: Anton Wede
Östersund: Brwa Nouri

– Vi jagar mest i första halvlek. Vi faller och låter dem styra och ställa. Vi stör dem mer i andra halvlek, säger Helsingborgs Anton Wede till Radiosporten.

– Vi blir rädda om segern i andra halvlek i stället för att fortsätta. Vi bjuder in dem i matchen och blir lite halvrädda för att göra misstag. De taggar till och kämpar om andrabollarna efter att ha slagit upp mycket mot straffområdet och de får utdelning, säger ÖFK:s Brwa Nouri till Radiosporten.

Östersund är inte en nykomling som ber om ursäkt för sig under klubbens första säsong i allsvenskan.

Ett nytt bevis för det kom på Olympias soldränkta gränsmatta på onsdagskvällen.

Efter två raka hemmasegrar – 1-0 mot Kalmar FF och 2-0 mot IFK Göteborg – tog Östersund tag i taktpinnen direkt mot Helsingborg. Övertaget gav även utdelning i den 20:e minuten, när en hörna skarvades fram till amerikanen Andrew Stadler som ostörd kunde stöta in 1-0 vid bortre stolpen.

När första halvleken var över hade Saman Ghoddos dessutom hunnit pricka ribbans överkant och Östersund hade så långt ett bollinnehav på hela 66 procent.

Helsingborg, med tre raka hemmasegrar i ryggen, hade en del att grubbla över och försökte störa motståndarnas bolltrillande mer efter paus. Då blev skåningarna vassare.

Martin Christensen fick tidigt ett riktigt bra skottläge från höger, men Jamal Blackman lyckades med nöd och näppe rädda. Några minuter senare nickade Peter Larsson en hörna som Dennis Widgren räddade på mållinjen.

Widgren var långtifrån lika lyckad när Helsingborg till slut kvitterade i 81:a minuten. En slarvig felpassning på egen planhalva ledde fram till Anton Wedes 1-1-mål.

På slutet hade båda lagen – Samuel Mensah i ÖFK och Matthew Rusike i HIF – chanser att avgöra, men det blev inga fler mål.

Graham Potter-tränade Östersund fortsätter trots poängförlusten att imponera under sin första säsong i högsta serien. Med 15 poäng på 10 matcher ligger laget på tabellens övre halva, där man mycket väl kan bli kvar framöver.

Helsingborg har lika många poäng som Östersund, men sämre målskillnad.