15 maj 2016

Pressmeddelande - Blågröna Helsingborg vill att fler helsingborgare ska ha ett arbete att gå till

Trots att ungdomsarbetslösheten sjunker och att antalet hushåll som har försörjningsstöd i Helsingborg minskar, är arbetslösheten fortfarande högre i Helsingborg än skånesnittet. Därtill är arbetslösheten högre i Skåne än i riket. Helsingborg står inför stora utmaningar vad gäller att få fler helsingborgare i arbete och egen försörjning. Allra svårast är det för nyanlända och personer som saknar gymnasieutbildning att etablera sig på arbetsmarknaden. Därför lägger Blågröna Helsingborg, i samband med budgeten för 2017, en rad förslag som syftar till att korta vägen till arbete och därmed också egen försörjning.

- Det är glädjande att ungdomsarbetslösheten sjunker och att antalet personer med försörjningsstöd minskar. Trots det är arbetslösheten högre i Helsingborg än i Skåne. Det är en stor utmaning. Därför föreslår Blågröna Helsingborg en offensiv jobbpolitik i samband med budgeten för 2017, säger Anna Jähnke (M) arbetsmarknadsnämndens ordförande.

I samband med budgeten för 2017 föreslår Blågröna Helsingborg bland annat:

·      En helsingborgsmodell för snabbare validering av yrkeskunskap:
Många nyanlända som kommer till Helsingborg har värdefulla kunskaper som vi måste bli bättre att ta tillvara på. Därför vill Blågröna Helsingborg spänna bågen för att det ska gå fortare att validera yrkeskunskap för att korta vägen ut i näringslivet.
·      Förkorta etableringsstiden:
Det finns stora utmaningar i den långa etableringsstiden för nya helsingborgare. För att nyanlända snabbare ska komma i arbete och utbildning föreslår Blågröna Helsingborg att stadens nämnder ska ta fram praktikpraktikplatser och utveckla arbetsplatsförlagd och integrerad utbildning inom sina verksamheter, för att förenkla och påskynda etableringsstiden.
·      Utveckla unga till företagande:
Det är i de nya och växande företagen som de flesta jobben skapas, och vi behöver fler nya företagare i Helsingborg, inte minst unga nya företagare. Blågröna Helsingborg vill därför utveckla och förstärka arbetet för nyföretagande med fokus på unga. 
·      Tillskriva regeringen om att bli pilotkommun att ta över Arbetsförmedlingens matchningsansvar
Kommunerna är försörjningsansvariga för sina invånare och stadens egna insatser för att få människor i arbete och egen försörjning har visat på goda resultat. Med en nära koppling till det lokala näringslivet tror vi också chanserna ökar till en bättre matchning utifrån arbetsmarknadens behov. Därför vill Blågröna Helsingborg tillskriva regeringen om att bli pilotkommun att ta över Arbetsförmedlingens matchningsansvar.



För mer information: 
Anna Jähnke (M), kommunalråd och arbetsmarknadsnämndens ordförande 073 231 12 93
Vera Johnsson, politisk sekreterare 073 421 67 90

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com