13 maj 2016

Fiskarens marknad på Råå


Blågröna Helsingborg har ambitionen att Helsingborg skall bli Sveriges matstad och för att utveckla och bredda det arbetet ges nu ett uppdrag att undersöka möjligheterna till att skapa Fiskarens marknad på Råå. Detta skulle kunna bli en levande marknads- och mötesplats som skapar närhet mellan kunder och fiskare och som stärker kulturarvet och yrkesfiskets traditioner. Genom att tillgängliggöra det småskaliga kustfisket bättre skulle helt färsk nyfångad fisk kunna nå helsingborgarna snabbare och enklare. Marknaden skulle även kunna utveckla Råå som besöksmål och bli en attraktion för helsingborgare och turister som gynnar det regionala och hållbara fisket.

Intresset för mat och matlagning har ökat kraftig under senare år. En central del i såväl privatpersoners som restauratörers matlagning är tillgång på bra och närproducerade råvaror. Råvarorna är även det som utvecklar matlagningen och har potential att sätta regional och lokal prägel på köket. Dessutom skulle det småskaliga kustfisket stödja arbetet med ett av de nationella miljömålen, "Hav i balans samt levande kust och skärgård".

-        -        Det kulinariska Helsingborg och Råås långa fisketraditioner är en stor tillgång för hela stadens utveckling och attraktionskraft. Därför är det ett spännande och viktigt uppdrag som Blågröna Helsingborg nu ger att undersöka möjligheterna för att skapa Fiskarens marknad inför mål och ekonomi 2017, säger Anders Lundström (KD), miljönämndens ordförande.

Naturligtvis är det viktigt att göra detta i nära samarbete med alla aktörer inom fiskbranschen i och runt Helsingborg. Staden kan vara en möjliggörare och ta fram kunskapsunderlag men det bygger på marknadsmässiga principer och antaganden kring genomförandet. Fisknäringen begränsas av internationell och nationell lagstiftning som tyvärr ibland motverkar småskalighet, närproduktion och hållbart fiske på lokal och regional nivå. Genom detta utredningsuppdrag vill Blågröna Helsingborg stötta och uppmuntra det småskaliga kustfisket som nästintill har försvunnit ifrån våra trakter.

För mer information:
Anders Lundström (KD) miljönämndens ordförande 0702-104992

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com