11 januari 2016

Kan tänka sig häva id-kontroller

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) möter danska ministrar i dag för att diskutera situationen för pendlare. Foto: Claudio Bresciani/TT och Björn Lindgren/TT.

Lyssna: "Minskar andelen asylsökande behövs inga kontroller"

I dag mötte infrastrukturminister Anna Johansson (S) danska ministrar för att diskutera problemen för pendlare.

– Vi hade ett bra samtal i dag tycker jag. Den danska ministern framförde en del synpunkter på hur det fungerar i Danmark och det tar vi med oss och försöker hitta lösningar. Det handlar bland annat om Bornholm som är ett specifikt problem, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Det har varit ganska hårda ord mellan den svenska och danska regeringen, hur är egentligen relationen mellan Köpenhamn och Stockholm?

– Under dagens möte var det inte några hårda ord utan vi hade en konstruktiv dialog. Vi har lite olika synpunkter i den här frågan men några hårda ord var det inte.

Det finns lite mer än 15 000 pendlare i öresundsregionen, de är såklart nyfikna på hur länge det här kommer att pågå?

– Id-kontrollerna kommer att kvarstå så länge som de behövs. Om vi ser en varaktig nedgång i antalet asylsökande som kommer den här vägen så finns det inget behov att ha kvar id-kontrollerna.

Vad är en kraftig nedgång?

– Det får vi bedöma när vi ser att det sker. I dag har vi ungefär 180 000 personer i det svenska asylsystemet. Det innebär att det är 180 000 individer som ska ha sjukvård, utbildning och bostad. Vi behöver få till en situation där vi kan hantera antalet människor och ge dem ett bra mottagande. Där är vi inte i dag.

Senast i går hade vi ett fall av misstänkt människosmuggling utanför Helsingborg, ökar inte risken för illegala flyktvägar på grund av id-kontrollerna?

– Självklart är det så att när de vanliga vägarna blir svårare kommer människor att söka andra vägar. Man har möjligheten att söka asyl i det land man befinner sig i och Danmark är ett säkert land precis som Sverige. Sverige har tagit ett oändligt mycket större ansvar för flyktingsituationen än något annat EU-land. Fler länder behöver ta ett ansvar för vi klarar inte av att ha den här nivån långsiktigt.


...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com