12 januari 2016

Alla vägar bär till Skåne

En landsväg i Skåne katad av rapsfält. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio

Lyssna: "Till och med Jesus är från Skåne"

Det här är ju P4 Malmöhus. Skånsk lokalradio. Det innebär att vi alltid försöker hitta skånska kopplingar på allt som händer. Vi rapporterar ju främst om det som händer i Skåne men vi tittar också ut över världen och rapporterar om det skåningar gör på andra platser.

Det kan ju låta konstigt ibland om man skulle gå in här på redaktionen och höra snacket. ”Det är en stor orkan i USA!” ”Okej, men är det nån skåning som blåst bort?” Det kan låta lite cyniskt, men vår uppgift är ju att rapportera om det som berör människor som bor och kommer härifrån. De stora världsperspektiven tar ju P1 hand om. Säger de.

Även jag försöker för det mesta hitta skånska ingångar på det jag vill prata om, vilket ju främst är olika gubbar och tanter i nöjeshistorien. För ett par år sen hade jag en serie här som hette Skånska kulturpersonligheter. Där tog jag såklart upp Eva Rydberg och Nils Poppe och Amanda Jenssen och såna, men jag petade också in Benny Andersson – som har ett sommarhus utanför Svedala – och Cornelis Vreeswijk – som bodde utanför Svedala i några år på sjuttiotalet – och Lenin – som bodde en natt på Savoy 1917.

Det går alltid att hitta nån koppling! Faktum är att man kan prata om precis vad som helst och associera sig till Skåne.

Man kan prata om aktuella amerikanska teveserier. En av de mest uppmärksammade det senaste året heter River. Har du sett den? Vet du vem som spelar huvudrollen? Stellan Skarsgård. Från Helsingborg.

Igår rapporterade vi om ett annat sorgligt dödsfall: David Bowie. Bara i förra veckan släpptes hans sista cd – och hans sista video! Regisserad av Johan Renck, en gång känd som Stakka Bo. Johan Rencks föräldrar var läkare och bodde utomlands för det mesta under hans uppväxt, så den enda fasta punkten i hans tillvaro var familjens sommarhus – i Torekov.

Ska vi kolla vad som gör på bio? Star Wars VII? Hört talas om den? Ganska uppmärksammad film som kom nu i december. Handlar om olika rymdödlor och rymdapor som slåss med ljussablar. Vad har vi för kända skådisar i den? Carrie Fischer, Harrison Ford, Mark Hamill – och Max von Sydow. Från Lund!

Dessutom hävdar somliga att Chewbacca skulle vara trelleborgare men det är bara rykten.

Max von Sydow gick förresten på Katte på 40-talet, Katedralskolan. Ihop med Yvonne Lombard, gift med Lennart Hellsing, rimgeniet som dog i december.

Alla vägar bär till Skåne!

Vad går mer på bio? ”En man som heter Ove”! Regisserad av Hannes Holm, bosatt på Limhamn. Byggd på en bok av Fredrik Backman från Helsingborg. Huvudrollen spelas av Rolf Lassgård, som gick Scenskolan i Malmö och började sin teaterkarriär på Skånska teatern i Landskrona.

Och så har Quentin Tarantions nya gått upp på biograferna: Hateful Eight. Västernfilm med Kurt Russell. Kurt Russell som är ihop med Goldie Hawn, som på sjuttiotalet var ihop med Bruno Wintzell. Den svenske sångaren och programledaren som bland annat gav oss TV3-programmet Tutti frutti på 90-talet. Precis innan Bruno åkte till USA så spelade han Jesus i den första europeiska uppsättningen av Jesus Christ Superstar som gjordes på Det Kongelige i Köpenhamn. Och där var också Dan Tillberg med. Från Malmö!

Så i princip kan man säga att Hateful Eight är en Skånefilm.

Och vem gjorde rollen som Jesus i den senaste uppsättningen av Jesus Christ Superstar? Ola Salo! Som bott i Malmö! Till och med Jesus är – i princip – från Skåne!

Ola Salo spelade inte bara Jesus – han gjorde också översättningen! Men vem gjorde den första svenska översättningen? Britt G Hallqvist – från Lund!

Men var gjordes den första svenska uppsättningen av Jesus Christ Superstar på engelska? I Bromölla! I Skåne!

Allting handlar om Skåne! Skåne är världen! Världen är Skåne! Allt hänger ihop! Det lokala är det globala! Tänk på det så fort du tycker illa om människor från andra delar av världen – de människorna har med all säkerhet nån koppling till Skåne. Det är dina egna grannar du hatar!


 

 

 

 

 

 

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com