3 december 2015

Operationer flyttas när vårdköer ska kortas

Foto: Jack Mikrut/TT

Lyssna: Politiker: Jag tror det blir en god start

Med hjälp av 468 miljoner kronor ska de skånska vårdköerna kortas nästa år. Bland annat ska operationer flyttas från Skånes universitetssjukhus till andra sjukhus.

Det var under onsdagen som hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen beslutade hur det ska gå till.

– Målet med tillgänglighetspaketet och budgeten är att skåningen ska få vård i god tid och att vi ska ta ett samlat grepp för att öka tillgängligheten och förbättra cancervården i Region Skåne, säger Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Tillgänglighetspaketet innehåller bland annat en riktad kösatsning, en permanent flytt av viss vård från Skånes universitetssjukhus till andra sjukhus, fler vårdplatser och en satsning på cancervården. Den största delen, 200 miljoner kronor, ska gå till riktade kösatsningar.

Tanken är att snabbt beta av köer till operationer, där många patienter har väntat länge. Det handlar framför allt om patienter som väntar på operation inom allmänkirurgi, gynekologi, ortopedi, urologi och öron-näsa-hals vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund.

Region Skåne räknar med att ungefär 70 procent av patienterna skulle kunna flyttas till andra sjukhus eller tas omhand av privata vårdbolag genom att optioner i avtal utlöses. Personal på de skånska sjukhusen kan komma att erbjudas att jobba extra och operera på kvällar och helger.

Det här kan påverka patienter som just nu väntar på operation. säger Anna-Lena Hogerud.

– Det skulle kunna innebära att man kan få ett erbjudande om operation i till exempel Trelleborg, Ängelholm eller Helsingborg.

Förutom den riktade kösatsningen innehåller tillgänglighetspaketet också ett beslut om att flytta vissa verksamheter permanent från Skånes universitetssjukhus till andra sjukhus. I dag görs till exempel största delen av all ledplastik i Skåne i Hässleholm och Trelleborg, och tanken är att hitta fler områden att koncentrera.

Förvaltningarna får nu i uppdrag att senast i juni komma med förslag på vilka andra områden som skulle kunna flyttas från SUS. Sjukhus som får nya uppdrag får också nya pengar, medan SUS får behålla sina för att i stället kunna satsa mer på högspecialiserad vård.

– Det kan handla om att man vill ha nya uppdrag till universitetssjukhuset, som till exempel nya cancerområden. Då behöver man kanske frigöra lite utrymme för att kunna ta del av flera nationella uppdrag, säger Anna-Lena Hogerud.

86 miljoner kronor ska gå till att minska antalet överbeläggningar och antalet patienter som vårdas på fel avdelningar. Det kan ske genom att vårdplatser som tidigare stängts öppnas igen, men också genom att befintliga vårdplatser utnyttjas mer effektivt.

Till exempel ska förvaltningarna arbeta för att minska antalet vårdskador, fler ska opereras inom dagkirurgi och kommunerna måste bli bättre på att snabbare ta hem färdigbehandlade äldre patienter.

Men det finns problem där det kanske inte räcker att skjuta till pengar.

Bristen på sjuksköterskor kan göra det svårt att öppna nya vårdplatser, och det finns en brist på patologer som gör att flödena inom till exempel cancervården stannar upp.

Det kan också saknas tillräckligt med röntgenutrustning för att kunna göra alla undersökningar som behövs till exempel före ett ingrepp.

Pengarna till satsningen har frigjorts genom att kravet på överskott nästa år har sänkts och genom att andra verksamheter får bidra. Till exempel höjs taxorna i kollektivtrafiken för att få in mer pengar.

De 468 miljonerna är en förhållandevis liten del av hela hälso- och sjukvårdens budget i Skåne för nästa år på drygt 30 miljarder kronor, men Anna-Lena Hogerud tror ändå att pengarna ska ha effekt på vårdköerna.

– Jag tror att det blir en god start, och att det kommer att bli en god bult i arbetet att få bort en ryggsäck och att korta ner köerna så att man kan få loss flödena.

– Det är också en bra start i arbetet att få fler vårdplatser, säger hon.

Ni ville egentligen tillföra 750 miljoner till tillgänglighetssatsningen. Vad är det ni inte kommer att kunna göra?

- Hade vi haft det som vi hade haft från början, som hade krävt en skattehöjning också, så hade vi kunnat lägga in ännu mer resurser. Det här innebär att vi i stället får ta och börja arbetet detta året, och i stället för ett år kanske det tar två år.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com