22 oktober 2015

11.55: På ett asylboende någonstans i Helsingborg

Barnen tittar på Barnkanalen och vill lära sig svenska.

– ..14, 15, 16, 17, 18...
Trettonåriga Laila Darosh kan räkna till tusen på svenska. Lillebror Farouk, 9 år, fyller i. Förutom hälsningsfraser som "hej" och "hur mår du" är det den enda svenska de minns.
– De kunde mer svenska innan för de gick i skolan i Hyllinge i en månad. Men nu börjar de glömma det mesta, säger Hussam Jaddod.
Han är kusin till barnens pappa och den i huset som pratar bäst engelska, även om den är knagglig.

Före flykten arbetade Hussam Jaddod som projektledare på en fabrik som tillverkade vatten på flaska i Sydsudans huvudstad Juba. Men Sydsudan präglas av konflikter och han tvingades återvända till Aleppo i Syrien. Där var läget knappast bättre.

Efter flykt genom Turkiet, med båt till Grekland och tvärs över Europa anlände han till Sverige igår tillsammans med sin familj. Nu delar de stuga med kusinen Zacharias Daroshs familj, som befunnit sig i Sverige sedan april.

Asylboendets personal vill hålla platsen anonym. De är rädda för att personer som vill boendet illa ska komma dit och vandalisera.

Men inne på området är det stilla. Efter bomber och flygattacker är familjerna Darosh och Jaddod glada över att ha fått lugn. De är tacksamma för gästfriheten Sverige har erbjudit. Men de önskar att barnen ska slippa sitta hemma.
– Vi vill att barnen ska lära sig svenska. Att de ska få gå i skola. Det är det enda vi vill, säger Zacharias Darosh.

Varför skolgången dröjer vet familjen inte, de får bara höra att de ska vänta. Under tiden ägnar barnen dagarna åt att se på tv och leka med andra barn på asylboendet.

När solen sken igår spelade pojkarna fotboll på den lilla fotbollsplanen. Flickorna cyklade runt. I dag är det regn, så Barnkanalen står på.

Barnen har inga svenska kompisar, men de har svenska barnböcker att bläddra i. De är i åldern då de fortfarande har lätt att lära sig språk.

Grannen Mohammed Shahar tittar in. Han vill också lära sig svenska.
– Jag kan lite. 7, 8, 9, 10, 14, 17..., säger han.
– Fel! 10, 11, 12, 13, 14, rättar nioåriga Farouk, som sitter på trappan och skrattar.

...
Källa: HD.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com