14 maj 2015

Skånska kommuner sämst på heltid

Lyssna: Kommunal: "En verkstadsarbetare föreslås inte deltidsanställning"

Tre skånska kommuner är sämst i landet när det gäller "rätt till heltid". I Örkelljunga, Båstad och Simrishamn är inte ens varannan person inom kommunen heltidsanställd. Ett misslyckat jämställdhetsarbete, säger fackförbundet Kommunal.

- Man hade aldrig funderat på om en verkstadsarbetare skulle jobba 75 eller 60 procent, utan där är heltid en norm. Inom vård, skola och omsorg är deltid en norm och det tycker inte vi är okej, säger Christel Algbäck som är ordförande för Skånesektionen i fackförbundet Kommunal.

Låg lön och dålig pension är följden av ofrivillig deltid, som alltså oftast drabbar kvinnor. SKL, Sveriges Kommuner och landsting, vill skriva in heltid som norm i kollektivavtalet för att skynda på den långsamma utvecklingen. Som alltså är som värst i tre skånska kommuner.

I Simrishamn är det socialdemokratiska kommunalrådet missnöjd med att fortfarande bara ha 49 procent heltidsanställda, medan andra skånska kommuner, som Malmö, Staffanstorp och Helsingborg stoltserar med runt 80 procent.

Vid årsskiftet ska ett nytt kollektivavtal slutas i Simrishamn och målet är då att få upp andelen heltidsanställda. Tjänstemannen Anna Jakobsson utreder frågan och vet varför det tar tid.

- Man har två stora utmaningar; det ena är att finna en fungerande arbetstidsmodell som ger de anställda en värdig arbetstid och det andra att hitta en modell som svarar mot verksamhetens behov, och ger brukarna en bra service.

Här kan brukarnas behov betyda fler delade turer och mer helgjobb, vilket inte är vad de anställda vill ha mer av. Dessutom ska all personal utbildas i ett nytt it-stöd för planeringen av scheman, vilket tar lång tid. Och självklart kostar det också pengar att lyfta många till heltid, men det säger också Kommunal att det måste få göra.

- Man måste vara beredd att sätta till resurser, konstaterar Christel Algbäck.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com