27 maj 2015

Länge leve lungmos!

Den tidigare tyske förbundskanslern Helmut Kohls favoriträtt är fylld suggmage. Följden av hans enorma aptit blir att han får kurera sig flera gånger om året genom vandringar i Alperna.

Min favoriträtt, sedan i fredags, är lungmos. Låter det äckligt? Namnet är gravt missvisande.

Tänk vad livet kan ändra sig! När jag inträdde i seniorernas skara lovade jag mig själv att inte bli nån föreningsmänniska. I stället skulle jag bli slöfock och det retar hustrun. Men nu har det dykt upp en exklusiv förening som jag drömmer om att få vara medlem i. Och den är dansk.

För en tid sen var den sympatiske konnässören Carl Jan Granqvist på besök i Casa Rosada. Vid köksbordet berättade han om sitt medlemskap i Danska inälvsklubben och om det senaste mötet på dronning Margrethes sommarslott Fredensborg. Den matglade gemålen prins Henrik stod som värd för sällskapet som inmundigade 26 inälvsrätter och 30 utsökta viner.

Efter tretton rätter fick vi taga oss en paus och skölja ned med en skvätt Calvados, berättade matprofessor Granqvist.

I torsdags kom charkbilen till Hullaryd. Och eftersom jag är gift med överraskningarnas kvinna, vet man aldrig vad hon kommer hem med.

Den här gången var det pölsa, även kallad lungmos, en rätt jag aldrig ätit.

Pölsa består av malet eller finhackat kokt kött, oftast inälvor som lever och hjärta. Ingredienserna blandas med lök, korngryn och kryddor. Rätten serveras med stekt ägg och rödbetor.

Ack vad gott! Pölsa ska hädanefter bliva min melodi, för att travestera Karl XII.

Man ska ju utveckla sin smak. Därför övergår jag nu till suggmage, som är en traditionell rätt från Pfalzregionen i Tyskland. Efter att grisens magsäck rengjorts grundligt stoppar man dit finhackat fett fläsk, potatis och lite annat smått och gott.

Efter fyllning och tillslutning tillagas suggmagen i hett, dock inte kokande, vatten. Därefter skivas suggmagen i grova skivor och steks före servering.

Elsa-Lill brukar inte ta till överdrifter i sitt språk. Men när jag berättade att jag ska tillaga denna tyska specialitet i nästa vecka skrek hon rakt ut:

Fy fan vad äckligt!

Sådana känsloutbrott får man sätta sig över.

Helmut Kohl och 80 miljoner andra tyskar kan inte ha fel. Och Elsa-Lill ska vara glad att jag inte föll för en annan tysk specialare:

Grishuvud i gelé -- med remouladsås

...
Källa: HD.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com