9 augusti 2013

Kryddvandring på Fredriksdal



Press
Kryddvandring på Fredriksdal


14 augusti kl 18:00

Runt grusiga stigar böljar välmående kryddväxter, dill, chili, ringblomma och renfana. Möt magin bakom brödets svindlande smaksensationer på en kryddvandring genom Fredriksdals vajande kryddträdgård.

I fröna på de uråldriga brödkryddorna kummin, anis, fänkål och koriander sätter eteriska oljor fart på aptiten och främjar matsmältningen. Årets brödtema till ära har Fredriksdal anlagt en hel kryddträdgård med växter som kan användas till att sätta piff på bröd. Utöver de klassiska brödkryddorna stöter du också på bladkryddor som gärna används i Medelhavsländernas bröd. Dofta på rosmarin, oregano, mejram, dill, lavendel och timjan – kryddan som inte bara hjälper till att smälta maten utan också lindrar rethosta.

Kryddor i tre delar
På kryddvandringen berättar Fredriksdals biolog Karin Hjelmér mer om hur vi har kryddat bröd under historiens gång. Den som blir sugen på att smaka kan göra det. Maria Nyman Nilsson dukar upp ett bord för provsmakning av modernt brödbak och hur kryddor används idag.
Hur ska jorden vara för en bra kryddsådd? Kan man odla kryddor i krukor på balkongen? Får du mersmak på brödkryddor instruerar trädgårdsarbetare Viveka Persson hur du bäst lyckas med din kryddodling hemma. Du får till exempel veta hur du förökar kryddorna och hur du skördar och torkar dem.

Har du frågor om brödkryddor redan nu?
Ställ din fråga på www.facebook.com/fredriksdalmuseertradgardar!

När Onsdag 14 augusti klockan 18.00.
Var Fredriksdal museer och trädgårdar, Helsingborg
Kontakt Karin Hjelmér, karin.hjelmer@helsingborg.se, 0706-90 45 06.

Pressbild Svartkummin
Pressbild Dill
Pressbild Renfana

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com