22 september 2019

Sälja eller inte sälja- Öresundskraft i politiskt fokus i höst

Lyssna: Öresundskraft Webb

I Helsingborg ska kommunfullmäktige i oktober bestämma om det ska bli en folkomröstning kring en försäljning av det kommunala energibolaget Öresundskraft.

I Helsingborg ska kommunfullmäktige i oktober ta ställning till om det ska bli en rådgivande folkomröstning kring en försäljning av det kommunala energibolaget Öresundskraft.

Det folkliga stödet för en folkomröstning finns. Det stod klart den 14 augusti, då stadens tjänstemän på kommunalrådsberedningen räknat, kontrollräknat och slutligen godkänt de närmare 14000 namnunderskrifter som samlats in.

Politiskt finns det en enighet bakom en rådgivande folkomröstning, men frågan om en försäljning bör göras eller ej, skiljer sig mellan de rödgröna och Alliansen. Och som vågmästare i frågan finns SD.

Flera svenska kommuner har under de senaste decennierna sålt ut sina energibolag. Enligt Anders Sandoff, universitetslektor vid Göteborgs universitet i industriell och finansiell ekonomi och logistik innebär en försäljning ofta både för- och nackdelar för kommuner. Och han pekar på flera risker när kommuner släpper kontroll på ett område nära kopplat till stadsutveckling.

- Ser man långsiktigt är det tveksamt om det är rätt väg att gå att avsäga sig rådighet när det gäller olika inriktningsbeslut. Kommuner som sålt ut sina energibolag har också drabbats av högre priser.

Bland fördelarna pekar Anders Sandoff på att en försäljning också kan innebära utvecklingsmöjligheter.

- En annan ägare kanske har andra resurser och kompetens att utveckla bolaget.
22 oktober kommer frågan om en folkomröstning kring Öresundskraft upp i kommunfullmäktige i Helsingborg.
Om det blir ett ja, kan den tidigast äga rum i januari nästa år.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com