17 september 2019

Arrendeförhandling pågår för koloniföreningen Sommarbyn Tornet

Lyssna: MultiTrack -> Namnlös SR P4 Malmöhus 2019-09-17 15:00:00

I Helsingborg ligger en koloniförening som heter Sommarbyn Tornet. Föreningen är en av de parter som förhandlar med Helsingborgs kommun om arrendeavtalet.

– Vi fick ett första avtalsförslag i påskas. Det har vi tagit till oss och läst igenom med en hel del synpunkter. I vårat första möte med kommunen kände vi ändå att vi hade en bra respons. Men när det andra förslaget kom var det inte mycket som var ändrat, säger Rebecka Chytraeus som är ledamot i koloniföreningen Sommarbyn Tornet.

För att komma närmre koloniföreningens mål lade de därför fram ett eget förslag. Förslaget var baserat på kommunens förslag men med koloniföreningens viljeyttringar.

– Det verkade som att kommunen var imponerade över att vi hade tagit fram ett eget förslag.

Och kärnan i det ligger i att ni vill ha ett längre arrendeavtal mot det förslaget som först låg ute? 

– Ja, precis. Vi har haft ett tjugofemårigt avtal hitintills. Nu är vi uppsagda för villkorsändring. Det innebär att kommunen har några punkter som de vill att vi ska titta på. Men det rör sig i det stora hela om punkter som vi är överens om.

Kruxet ligger i den kommunala vattenkopplingen. Den punkten är viktig för koloniföreningen. Det går att koppla upp området mot de kommunala vattenledningarna. Men det skulle innebära en hög kostnad för föreningen.

– Vi har inga anbud inne än men vi jobbar på det. Uppskattningsvis rör det om fem till sex miljoner kronor beroende på hur långa gångar man har och vilken typ av system som behöver grävas ner. Och anslutningskostnaderna är väldigt höga, säger Rebecka Chytraeus

Enligt Rebecka Chytraeus betyder det att det blir en klassfråga att äga en koloni. Åtminstone med det nuvarande arrendeavtalet på fem till tio år.

– Det var inte ursprungstanken för kolonistugor.

Patrik Möller är exploateringschef på Helsingborgs stad.

– Vi har stor respekt för koloniföreningen. Just för Tornet och ytterligare en förening finns det en bedömning om att för området så bör det kopplas till det kommunala avloppsnätet, säger Patrik Möller och fortsätter:

– Vi har stor respekt för att det rör sig om en stor investering som behöver göras.

Det lutar emot mot att det kommer ett förslag på tio år istället. Vad kan du säga om det? 

– Den frågan vill egentligen inte jag kommentera just nu.

Rebecka Chytraeus vågar inte spekulera i utgången.

– Vad jag hoppas däremot är att vi skulle kunna få till ett lika långt avtal som vi haft tidigare.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com