30 augusti 2019

Vattnet rent igen efter rekordhöga bajsbakterier

Fria bad, en av Helsingborgs populära stränder mitt i stan. Men lite längre söderut på Råå vallar samt norrut vid Vikingstrand, har vattnet i veckan haft skyhöga halter av tarmbakterier.

Lyssna: Skitvatten i Hbg

Otjänligt badvatten har det rapporterats om återkommande under sommaren i Helsingborg. Men i veckan slog vattenproverna alla rekord.

Skyhöga halter av tarmbakterier uppmättes vid Råå vallar och vid Vikingstrand över en mil längre norrut.

Elisabet Lindberg, strandansvarig vid Helsingborgs stad har inte varit med om så höga halter tidigare. Enligt henne behöver staden få mer kunskap och samarbetar bland annat med Malmö stad och Lunds universitet i ett forskningsprojekt kring badvattnet i Helsingborg.

– Vi måste bli klokare på det här, säger Elisabet Lindberg.

Det finns ingen exakt orsak till att det plötsligt kan uppstå höga halter av E. coli men men grundorsaken är reningsverkets utsläpp av orenat avloppsvatten i samband med kraftiga regn.

Enligt den senaste mätningen som blev klara för bara ett par timmar sedan har värdena stabiliserats igen och man avråder inte längre från bad vid Råå vallar och Vikingstrand.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com