16 augusti 2019

Räddningstjänsten övar på att hantera fartygsolyckor

Christer Haraldsson från räddningstjänsten och fartyg på grund på Råå.

Lyssna: WEBB Fartygsolyckor FRE 15 AUG

Med ett hårt trafikerat Öresund vill Räddningstjänsten Skåne Nordväst bli bättre på att hantera fartygsolyckor. Men mer krävs innan de har full beredskapsförmåga.

För ett år sedan gick ett stort lastfartyg på grund utanför Råå i Helsingborg. Eftersom det var på statligt vatten var det Kustbevakningen som skötte stora delar av den räddningsinsatsen.

Men också räddningstjänsterna vill vara förberedda om en fartygsolycka med passagerare på inträffar, och i region Syd övar de regelbundet tillsammans med Kustbevakningen för att öka beredskapen.

Men mer behövs för att ha full beredskapsförmåga enligt Christer Haraldsson, dykeriansvarig på Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

- Vi har tränat den enskilde dykaren och dykledaren att kunna dyka i denna typ av miljö. Nu är det viktigt att få in hela ledningsstrukturen.
Men vi har inte kommit dit än, säger han.

Problematiken har varit skillnaden mellan hur kommunala och statliga dykare arbetar. Ambitionen är att hitta ett samarbete för att sudda ut gränserna mellan kommunalt och statligt vatten

– Vi står klart mycket bättre idag än vad vi gjorde för sex år sedan för då kunde vi inte säga att den enskilde dykaren kunde gå in i fartyget. Nu kommer vi med stor sannolikhet att både våga och kunna göra det. Men åter igen, ledningsbiten måste kopplas på för att det ska bli en fungerande insats, säger Christer Haraldsson.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com