23 augusti 2019

Polisförbundet i syd: Ta bort namnen helt

Fredrik Brokopp i polishuset i Helsingborg.

Lyssna: Polis region syd APP

Regeringen vill se över möjligheten att ta bort kravet på att polisernas fullständiga namn och personnummer ska stå i polislegitimationen.

Inte bara Polisfacket utan även Polismyndigheten vill att tjänstekorten ska bli mer anonymiserade, något som Polistidningen var först att berätta om. Men polisförbundet i region syd vill alltså gå ännu längre. De vill inte att namnet ska vara med alls.

– Sedan är det väldigt viktigt att man alltid kan säkerställa vem som utfört vilken åtgärd. Men med våra tjänstenummer är det en fråga som ska gå att lösa säger, Fredrik Brokopp som är kommunikationsansvarig på polisförbundet region syd.

I en skrivelse från polismyndigheten till justitiedepartementet framgår att polisanställda i dag känner ett starkt obehag för att visa sitt tjänstekort,med fullständigt namn och personnummer, när de ingriper mot kriminella. Poliserna är rädda att utsättas för ”påverkansförsök och hämndaktioner”.

Polismyndigheten vill därför göra det möjligt att utfärda tjänstekort som inte innehåller personnummer och hela namnet, det skulle till exempel räcka att ange initialen i tilltalsnamnet och efternamn på polislegitimationen menar polismyndigheten.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com