27 augusti 2019

Kritiserad behandling blev hans räddning

Jespers liv vände genom behandlingen på LaroSund. Nu kan han blicka framåt.

Lyssna: WEBB LARO

I Helsingborg ställer socialdemokraterna krav på bättre kontroll av de privata laromottagningarna. Men för Jesper, 45, blev behandlingen räddningen.

LaroSund är en av fyra privata laromottagningar i Helsingborg. Jesper, 45, har ett långt liv med bland annat heroin- och morfinmissbruk bakom sig. Sedan ett år tillbaka är han drogfri efter att ha gått i läkemedelsassisterad behandling vid mottagningen.

Det innebär att han får sin substitutmedicin, som kan vara subexone, buprenorfin eller metadon, under kontrollerade former. Han erbjuds också samtalsstöd. Hjälpen från laro säger Jesper, har varit enda vägen för honom att bli drogfri.

- Det har i stort sett betytt allt. När det var som värst var det riktigt illa.

Nu ligger jakten på droger bakom honom och han har just blivit morfar. Kritiken mot privata laromottagningar har Jesper svårt att förstå.

- Man kommer aldrig ifrån läckage, att folk vill sälja vidare och tjäna pengar. Men det förekommer även från de regionala, säger han.

Gisela Nilsson Wong, verksamhetschef på privata LaroSund tycker inte kritiken om läckage och bristande kontroll på de privata laromottagningarna i Helsingborg, stämmer. På LaroSund följer man helt det rutiner och regler som gäller kring läkemedelsassisterad behandling, säger hon. Och hon håller inte heller med om påståendet att Helsingborg skulle ha en överetablering inom laro.

- Helsingborg och nordvästra Skåne har ett lika stort täckningsområde som Malmö stad, om man tittar till antalet invånare. Förr hade man jättelånga köer. Det var hemskt, folk dog i kösystemet. Så det som har hänt i Skåne är fantastiskt, säger hon.

Det är fullt på stans laromottagningar, enligt Jesper. Han har funderat på varför så många unga missbrukare samlas just i Helsingborg.

- Det jag har reagerat på är att det är så många som är yngre. De som har gått på lite tramadol, de behöver ju trappas ut på det, istället för att sätta in på subutex och sånt. Det är så mycket svårare att sluta med.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com