17 mars 2019

Kvinnor fastnar i skyddsboenden

Kvinnor bor allt längre tider i Kvinnojourernas skyddsboenden.

Lyssna: "Vi får säga nej för att kvinnor inte kommer vidare"

En tuffare bostadsmarknad och bristande rutiner i kommunen skapar stagnation i Kvinnojourernas skyddsboende.

Trycket på landets kvinnojourer ökar. Under 2018 sökte 92 fler kvinnor än året innan hjälp vid Kvinnojouren i Helsingborg. Samtidigt har beläggningstiderna på skyddsboenden för både kvinnorna och deras barn ökat kraftigt, från några månader till mer än ett år. Else-Marie Larsen, verksamhetschef vid Kvinnojouren i Helsingborg, ser en förklaring i en hårdnande bostadsmarknad.

- Har man förlorat sin inkomst eller har försörjningsstöd så är man inte aktuell. Då blir man kvar väldigt länge. Den som bott längst hos oss, har bott med sina barn i ett rum i mer än ett och ett halvt år. Det är ingen bra situation, Else-Marie Larsen.

Enligt Maria Winberg Nordström, kommunalråd (L) i Helsingborg och ledamot i Kommunförbundet, saknas det ett system för att hantera problemen.

- Det är där jag ser att Kommunförbundet har en viktig nyckelroll. De här kvinnorna behöver komma högre upp i bostadskön.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com