20 februari 2019

LKAB:s avfall ska bli gips – anläggning kan byggas i Helsingborg

Kirunagruvan.

Lyssna: LKAB vill bli gipsproducent

Gruvbolaget LKAB satsar på att bli en storproducent av råmaterial till bygg-gips, konstgödsel och sällsynta jordartsmetaller. Gruvbolaget undersöker tre tänkbara hamnstäder, bland annat Helsingborg, där den storskaliga industrianläggningen ska byggas om pilotförsöket faller väl ut.

– Vi pratar ju om betydande investeringar, definitivt miljardbelopp. Men det är ju det som är viktigt för oss nu när vi gör den här pilotanläggningen för att säkerställa att vi kan gå vidare till en fullskaleanläggning, säger bolagets vd Jan Moström till Ekot.

Efter labbförsök som gått bättre än förväntat, så satsar nu gruvbolaget 45 miljoner kronor på en pilotanläggning som ska visa att det går att få fram varor ur gruvavfallet, restprodukten från järnmalmsproduktionen som i dag läggs på hög.

– Så är det, istället för att ha en deponikostnad så vill vi ju göra en betalbar produkt av det, säger Jan Moström.

Det handlar egentligen om tre produkter. För det första fosfor till konstgödsel för mat- och spannmålsproduktion, som i dag framförallt importeras till Europa, och där LKAB beräknar kunna producera 500 procent av enbart Sveriges behov om de lyckas.

Dessutom handlar det om sällsynta jordartsmetaller, som används i bland annat telefoner och surfplattor där världsmarknaden domineras av Kina. Den tredje produkten är bygg-gips.

– Ren gips används ju oerhört mycket i princip all konstruktion och bostadsbyggande, säger Jan Moström.

Så det kan bli så att vi som står och renoverar våra lägenheter eller sommarstugor i framtiden kommer att sätta upp gipsplattor som ursprungligen kommer från Malmfälten?

– Så är ju förhoppningen att det ska bli, säger LKAB:s vd.

Varför skulle ni stå er i konkurrensen ute på de här nya marknaderna, när det här redan produceras i länder med betydligt lägre löner?

– Vi ska konkurrera med väldigt bra kvalité på de produkter vi levererar, där vi kan ta ut premiepriser om man så uttrycker sig, säger vd Jan Moström.

Gruvbolaget undersöker tre tänkbara hamnstäder där den storskaliga industrianläggningen ska byggas om pilotförsöket faller väl ut, de är Luleå, Skellefteå och Helsingborg. LKAB planerar att ta ett investeringsbeslut för någon av de tre år 2021. 

– Ja, det är de tre orterna som vi har i ett första skede i lokaliseringsutredningen, säger Jan Moström.

Vad kommer avgöra placeringen?

– Framförallt logistikfrågor. Och givetvis var vi kan placera det, för det här kommer ju att omfatta en ganska omfattande miljöprövning, avslutar LKAB:s vd Jan Moström.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com