27 februari 2019

Kärleksmöte i fascismens Italien blir musikal i Helsingborg

Stefan Clarin och Anki Albertsson i En alldeles särskild dag

Lyssna: En alldeles särskild dag som musikal

Fascist möter antifascist. Tycke uppstår. Vad händer med deras politiska övertygelse nu? Ettore Scolas klassiska film "En alldeles särskild dag" sätts nu upp som musikal i Helsingborg.

Filmen (1977) med Sophia Loren och Marcello Mastroianni handlar om hur ett möte en enskild dag förändrar livet för en kvinna i skuggan av den italienska fascismen.  Det är Helsingborgs stadsteater och Malmö opera som samarbetet för att förvandla den till musikal.
 
När resten av familjen är ute på gatorna i Rom för att fira Hitlers besök av Mussolini 1938, så träffar fembarnsmamman Antonietta, som stannat hemma, grannen Gabriele av en händelse. Hon är övertygad fascist, han antifascist som väntar på att bli deporterad. Det utvecklas till ett kärleksmöte, men framförallt ett livsomvälvande möte för henne.

– Till följd av att hon blir sedd, att någon har lyssnat på henne och hon har lyssnat på någon så börjar hon reflektera över sitt liv och över samhället, säger Anki Albertsson som spelar Antonietta.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com