28 februari 2019

Dan Eliasson på Skånebesök: "Trafiklederna är vitala nationella intressen"

Dan Eliasson generaldirektör MSB,

Lyssna: Dan webb

Skånska trafikleder är avgörande för att hela Sverige ska fungera, säger Dan Eliasson, generalsekreterare på MSB.

Generalsekreteraren för Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB), Dan Eliasson, var i Skåne under torsdagen för att få en bättre förståelse över vilka sårbarheter som finns i vårt samhälle.

Bland annat fick han inblick i sjötrafiken i Helsingborg och biltrafiken på E6:an.

– Just nu gör det svenska samhället en kraftsamling för att bygga sig starkare och hantera kriser, och till och med krig.

En viktig del i det är att transporter av mat och läkemedel kommer fram vid en krishändelse.

– Det är vitala nationella intressen att flödena fungerar. Här har trafiken i Skåne en oerhört stor betydelse, säger Dan Eliasson.

Myndigheten kommer därför fortsätta ha extra uppmärksamhet på hur trafiken utvecklas här i framtiden.

Ser något scenario som skulle innebära en sårbarhet?

– Det är klart att en fartygsolycka i sundet kan vara förödande och en större trafikolycka som påverkar infrastrukturen på vägen kan orsaka enorma förseningar när gäller transporter till övriga landet.

Vad som kommer ut av besöket i Skåne är inte klart. Senare i vår kommer Dan Eliasson bland annat träffa Sveriges överbefälhavare Micael Bydén och olika myndigheter för att diskutera möjliga förbättringar i hela landet.

Men en sak tar Dan Eliasson med sig: intrycket från besöket på räddningstjänsten i Helsingborg.

– Jag kan säga att det är väldigt hög klass på räddningstjänsten i Helsingborg. De är ganska resursstarka, de är moderna och väl synkade med övriga delar av den kommunala förvaltningen. Här känns det att man har en robust och kraftfull förmåga. Det har imponerat på mig.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com