22 januari 2019

Strejk och lockout kan vara nära i Helsingborgs hamn

- Vi slåss för någonting här, säger Nicklas Patulksi, som jobbar i Helsingborgs hamn apropå konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnar.

Lyssna: Hamnarbetare i Helsingborg

Om inte medlarnas bud accepteras kan strejken bryta ut i morgon onsdag.

Konflikten handlar om att Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal medan arbetsgivarna i Sveriges hamnar redan har ett rikstäckande avtal med LO-facket Transport. Men Hamnarbetarförbundet vill vara med i förhandlingarna.

- Vi vill ha ett avtal som gör oss jämbördiga med transportarbetarförbundet så vi kan förhandla för våra egna medlemmar, berättare Nicklas Patulski som jobbar i Helsingborgs hamn.

I hamnen står stora containrar staplade i långa rader men om parterna inte kommer överens under tisdagen kommer stridsåtgärderna att märkas imorgon onsdag. Och vad innebär det då för Nicklas Patulski och medlemmarna i Hamnarbetarförbundet:

- Det innebär att vi är utestängda från vår arbetsplats i Helsingborg i morgon 09:00 till 23:59. Hade vi fått genomföra vår strejk i två timmar så hade situationen varit hanterbar, men nu kommer det att bli stora problem, berättar han.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com