18 september 2018

Team ska stötta vården när barn far illa

Christine Karström, Charlotta Andersson, Åsa Gustavsson, Beata Skanse och Linda Nyberg Pronk på CSK.

Lyssna: Barnskyddsteam startar i Skåne

Speciella barnskyddsteam startar nu i Skåne för att fler barn som far illa eller riskerar att fara illa ska fångas upp i vården.

Det första teamet invigdes i förra veckan på Centralsjukhuset i Kristianstad.
 
– Vi ska nå dem i hälso- och sjukvården som jobbar med barn och vuxna och visa att det finns hjälp att få. Orosanmälan har en farlig klang för många, men kan betyda stor skillnad för barnen, säger Beata Skanse, barnläkare på CSK.

Alla vårdanställda i området ska kunna få råd och stöd. 
 
– Man ska kunna ringa och konsultera oss, om man står i svåra situationer. Man ska känna sig trygg och inte ensam, eftersom det är så pass svårt, säger Åsa Gustavsson, socionom och teamledare.

– Varje dag på vår barnklinik möter vi barn, där det sviktar lite i omsorgen, och vi kanske glömmer att fråga vad som är svårt och vad man behöver hjälp med, säger Beata Skanse. 
 
Inom kort startar ett barnskyddsteam på Skånes universitetssjukhus, och planen är ett på lasarettet i Helsingborg nästa år. Enligt regionpolitikernas beslut handlar det om ett treårigt projekt.
 
– Under de här åren kommer vi att visa att vi behövs, så att det kommer att införlivas i den ordinarie verksamheten. Det är ett så viktigt arbete att man inte kan ta bort det, säger Christine Karström, verksamhetschef på barnkliniken i Kristianstad.
 
Enligt Beata Skanse är det känt att personer som farit illa som barn oftare drabbas av till exempel depression och självskadebeteende. Ny forskning med hjälp av magnetkameraundersökningar visar även på skador i hjärnan.
 
– Den stress man utsätts för i barndomen ger förändringar på hjärnans utseende och därmed också på hjärnans funktion. Det handlar om att hjälpa barnen i ett livsperspektiv, inte bara hoppas på att de blir 18 år och någon annans ansvar, säger hon.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com