9 augusti 2018

Trygghetsklyfta får vissa att flytta – andra har alltid känt sig trygga

Katja och Haria har svårt att förstå vad polisen menar när de säger att den faktiska brottsutsattheten inte ökat.

Lyssna: Otrygghet640HbgWebb

I Råå är det buskörningar och för mycket trafik, på Söder kriminalitet och unga män i grupp. Det är stora skillnader mellan stadsdelarna när polisen och Helsingborg stad mäter och pratar tryggheten med invånarna.

– Ska jag vara helt ärlig flyttar jag härifrån i dag för att det känns otryggt, säger en jäktad ung kvinna på Söder i Helsingborg.

I stadsdelen Råå berättar en man att han aldrig upplevt otrygghet så länge han bott där. 

Både polisens mätningar av otryggheten och stadens trygghetsdialoger pekar på en stor klyfta vad gäller trygghet. Områden med låg socio-ekonomisk status och hög omflyttning riskerar otryggheten att växa, påpekar kommunpolisen Johan Mangbo.

– Och naturligtvis det omvända. Ett bostadsområde där få flyttar, d v s man bor där länge. Man lär känna sina grannar. Man lär känna sin omgivning. Man äger sin bostad. Man är mer benägen att hålla rätt på och vårda, vara rädd om dels sitt eget och dels andras, då ökar tryggheten.

Johan Mangbo säger också att klyftan mellan vad han kallar upplevd otrygghet och det han kallar faktisk utsatthet växer även om skjutningar ökat något över tid.
 
– Vi har ett antal skjutningar men de sker företrädandevis mellan grupperingar. Det vill säga, jag som vanlig medborgare eller vanlig besökare behöver inte oroa mig för det.

För Kajsa och Haria som slagit sig ned på en bänk på furutorpsplatsen på Söder med deras dotter är det svårt förstå vad polisen menar när de säger att den faktiska utsattheten inte skulle ha ökat.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com