10 augusti 2018

Proffs och amatörer hyllar Birgit Nilsson

Solisterna Joachim Bäckström och Malin Byström under repetitioner i Helsingborgs konserthus

Lyssna: "Vi hyllar bygdens dotter"

På lördag ges en hyllningskonsert till Birgit Nilssons ära vid barndomshemmet i Svenstad utanför Båstad, och hela bygden är engagerad i att hylla "bygdens dotter".

Förutom solister, Helsingborgs symfoniorkester och konserthuskör har även fyra kyrkokörer med 110 sångare på Bjärebygden engagerat sig i lördagens hyllningskonserten i Birgit Nilssons ära.

– Jag tycker det är jätteroligt. En "once in a Life time". Det är bygdens dotter vi får hylla på detta sättet. Väldigt högtidligt, säger Boel Petersson, en av körsångarna som till vardags tillhör Förslöv-Grevie kyrkokör.

Eftersom konserten innehåller musik som körerna vanligtvis inte brukar sjunga finns flera utmaningar, berättar Boel Petersson.

– Det är väldigt många olika stämmor och omfattar ett stort register. Vi brukar inte sjunga från så långt ner i alten till högst upp i sopranen, men det får vi göra nu.

Pratar ni mycket om Birgit i Förslöv-Grevie kyrkokör?

– Ja, det händer. Som vi bor går man lätt in på hennes museum och tittar och lyssnar och vi pratar om henne ibland. Det gör vi, säger Boel Peterson.

En stor scen har byggts upp utanför Birgit Nilsson barndomshem,  med plats för 2000 åskådare. Flera av solisterna är tidigare Birgit Nilssonstipendiater, och programmet är uppbyggt runt några av de många roller hon gjorde, som till exempel Puccinis "Tosca" och Fältmarskalkinnan i Strauss "Rosenkavaljeren". Just de två rollerna ska sopranen Malin Byström sjunga.

– Jag känner inte att jag behöver tävla med henne, jag är så annorlunda som typ. Nu är det några av mina roller som korsar vägen med Birgits. Och då kan jag också lyssna på hennes inspelningar och lära mig, säger Malin Byström.

Birgit Nilssons storhet kan definieras på många vis, menar Malin Byström, men en unik förmåga som hon hade var den att få de mest svåra partier att framstå som okomplicerade för henne. Med en sådan röstkapacitet är det inte konstigt att hon blev hyllad världen över.

– Hon hade ju förmåga att sjunga de absolut svåraste partierna som ingen annan och än i dag är det svårt att komma upp i henne klass och nivå och enkelhet. Det absolut svåraste lät ju enkelt när Birgit sjöng, säger Malin Byström och fortsätter:

– Hon blev nog van att bli hyllad i sitt liv. Hon fick på något sätt bara acceptera det.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com