5 augusti 2018

Polisen i Skåne varnar för utpressare

Polisen varnar nu för utpressare.

Lyssna: Skåningar utpressas på pengar

Betala – annars hängs du ut som porrsurfare. Hoten har riktats mot flera skåningar, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Flera personer, både kvinnor och män, i nordvästra Skåne har fått mejl där avsändaren hotar att hänga ut dem som porrsurfare om de inte betalar en summa. Det skriver Helsingborgs dagblad. 

Avsändaren skriver i mejlet att hen installerat skadlig programvara, så kallad malware, på mottagarens dator för att på så sätt ha fått tillgång till mottagarens lösenord.

Hen påstår sig också ha bevis för att mottagarna porrsurfat och hotar att avslöja det genom att skicka filmer på detta till mottagarens bekanta om de inte betalar omgående.

Polisen uppmanar de drabbade att inte betala, att inte svara på mejlet samt att ändra sina lösenord, täcka för webbkameran då den inte används och att polisanmäla.

Flera av de drabbade har fått krav på betalning i bitcoin, i några fall motsvarande 3 000 eller 7 000 amerikanska dollar.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com