2 augusti 2018

(L): Bygg ut E6 och ge alla en fast läkare

Gilbert Tribo (FP). Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio

Lyssna: Gilbert Tribo (L), gruppledare, Liberalerna

För att minska väntetiderna och behandla fler inom primärvården vill Liberalerna öka anslagen till vårdcentralerna från 16 till 25 procent av de totala vårdresurserna.

– Man ska kunna ha en fast läkare som känner dig så man vet vem man ska vända sig till, säger Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Region Skåne.

Liknande system finns i Danmark och Norge.

– Då får man en effektivare sjukvård, patienten känner sig trygg och någon kan lotsa dig genom sjukvårdssystemet.

Vad krävs för att patienten ska hamna på rätt plats direkt?

– Hade vi haft ett fullt utbyggt system med allmänläkarspecialister på vårdcentralerna hade en läkare haft ansvar för 1 500 patienter. Vi vill locka tillbaka de här läkarna, dels genom lönesättning men framför allt genom bättre arbetsvillkor.

Liberalerna föreslår också ett kraftigt stimulanspaket för att utbilda fler läkare och locka andra läkare att vidareutbilda sig till allmänspecialist.

– Vi vet att om vi får fler läkare till vårdcentralerna så löser det en stor del av sjukvårdens bekymmer.

Liberalerna vill också bygga ut E6 mellan Trelleborg och Helsingborg, en redan i dag tungt trafikerad sträcka med många olyckor.

– Egentligen skulle vi behöva bygga ut järnvägen först men det tar tid. Snabbaste lösningen för att lösa trafik- och kollektivtrafiksituationen i Skåne är att bygga ut E6 och göra den sexfilig, då kan vi också sätta in superbussar, säger Gilbert Tribo.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com