23 augusti 2018

Het duell om nivåbaserad undervisning när skolan debatterades

Debattdeltagarna håller upp Ja- och Nej-skyltar.

Lyssna: Skoldebatt i P4 Malmöhus

Frågan om nivåbaserad undervisning fick P4 Malmöhus skoldebatt att hetta till.

Under torsdagseftermiddagen sände P4 Malmöhus en debatt om skolan direkt från Hermodsdalsskolan i Malmö. Deltagare var lokala politiker från kommunfullmäktige i Malmö.

Det var när Liberalernas Roko Kursar lyfte partiets, och Alliansens, förslag om nivåbaserad undervisning, som debatten hettade till. 

– Det är ju just att segregera, bra och dåliga resultat. Vi vet att olika lär bäst tillsammans. Det är därför vi vill ha blandade elever på skolorna. Nu vill de göra precis tvärtom: fullständigt hårresande, sa Vänsterpartiets Anders Skans. 

Liberalernas Roko Kursar replikerade:

– Vad som är hårresande är när man blundar för verkligheten så länge som Anders Skans har gjort. Det är ett faktum att elever har olika förutsättningar och behov, och det handlar inte om att segregera elever utifrån nivåer på olika skolor, utan tvärtom, det ska vara på samma skola, det ska vara snabbt och smidigt att kunna byta nivå, och det är upp till professionen och rektorerna, som jag litar mer än jag gör på Anders Skans och Vänsterpartiet. 

En fråga som förenade det styrande partiet Socialdemokraterna och oppositionspartiet Moderaterna var den om det obligatoriska fria skolvalet.
Att få välja skola i det obligatoriska skolvalet är nytt för i år i Malmö och en ett år gammal modell i Helsingborg, och det är en chans att få komma till den skola som anses bättre.

– Eftersom Malmö är en väldigt segregerad stad utifrån en boendeaspekt, så blir ju självklart också skolorna segregerade om man fortsätter att ha ett tvingande system. Därför behöver vi luckra upp ett sånt system, man behöver ha rätt att välja den skola man vill gå på, och därför är det väldigt glädjande att vi har kommit överens om att vi ska ha ett obligatoriskt fritt skolval, sa Moderaternas Noria Manochi. 

Men det var inte alla som höll med om att det obligatoriska fria skolvalet är lösningen på Malmös segregation.

– Segregationen minskas ju egentligen inte med att vi flyttar runt eleverna i Malmö. Vi måste få bort segregationen så att det blir helt naturligt för eleverna att gå i den närmaste skolan, för det är ju oftast där man har sina kamrater. Vi måste komma tillbaka till det systemet där närmaste skolan alltid var bra, sa Sverigedemokraternas Jörgen Grubb. 

Programledare för debatten var Ebba Granath.

Här är politikerna som var med i debatten: 

Anders Rubin - Socialdemokraterna
Noria Manochi - Moderaterna
Jörgen Grubb - Sverigedemokraterna
Johanna Öfverbeck - Miljöpartiet
Anders Skans - Vänsterpartiet
Roko Kursar - Liberalerna
Amanda Sköld - Feministiskt initiativ

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com