9 augusti 2018

Helsingborg Pride portar varumärken och uniformer

Camilla Bergvall är en av arrangörerna av Helsingborg pride, som i år portar varumärken och uniformer.

Lyssna: "Vi vill vi inte att partier eller företag tar fokus från kampen"

I helgen är det prideparad i Helsingborg – och i den tillåts varken varumärken eller uniformer.

Få kan ha missat klippet på Sveriges överbefälhavare Micael Bydén från prideparaden i Stockholm, då han iförd uniform sjöng Elvis-dängan "Suspicious minds". Men på prideparaden i Helsingborg, som äger rum på söndag, är varken företag, organisationer, partier eller myndigheter välkomna – åtminstone inte med loggor eller uniformer.

– Det handlar lite om att vi vill, en dag om året, en prideparad om året, att hbtq-personer ska få ta plats i Helsingborg. Och då vill vi inte att partier eller företag till exempel tar fokus från den kampen, utan då vill vi ha fokus på att det här är hbtq-personers kamp för att få ta plats i den här staden, säger Camilla Bergvall som är en av arrangörerna av Helsingborg Pride.

 

Konceptet i Helsingborg, där alla ska gå tillsammans och ingen får ha till exempel uniform, är unikt. Camilla Bergvall har inte hört talas om någon annan parad som gjort på samma sätt tidigare. Reaktionerna har varit blandade.

Några som är besvikna är räddningstjänsten i nordvästra Skåne, där Magnus Mosén är kommunikationsstrateg.

– Jag blev ganska förvånad, i och med att det varit väldigt uppskattat tidigare år när vi varit med. För vår del finns det ett väldigt starkt symbolvärde i att kunna vara med uniformerade, just för att visa att vi är en räddningstjänst som menar allvar när vi säger att vi vill vara en räddningstjänst för alla, säger han.

 

På Helsingborg Pride ser man ändå framemot att testa en parad utan loggor och uniformer. Camilla Bergvall förstår invändningen, men menar att räddningstjänsten har många egna plattformar för att föra ut sitt budskap.

– De har ju en permanent prideflaggning vid en brandstation. Och det är ju superbra engagemang. Det är det vi vill uppmuntra till i stället för att gå i paraden, säger hon.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com