6 juni 2018

2 000 hemvärnssoldater på patrull i Skåne

På Stora torg i Kristianstad har bland annat en granatkastare satts upp under övningen som är den största på 40 år.

Lyssna: Hemvärn i Skåne

För tillfället pågår den största hemvärnsövningen sedan 1975. Samtliga landets 40 hemvärnsbataljoner har kallats in i beredskapsövningen. För Skånes del handlar det om runt 2 000 hemvärnssoldater.

– Just nu har vi en övning när man kör hemvärnslarm. Det betyder att man från högre instans från Försvarsmakten har tryckt på larmknappen om att man ska mobilisera hemvärnet. Därefter går larmet ut till hemvärnsbataljonerna som ringer in sin personal, säger Marcus Nilsson, kommunikatör vid Södra Skånska regementet.

I Skåne är det om runt 2000 hemvärnssoldater från de fyra Skånska bataljonerna Malmö, Helsingborg, Rinkaby och Revingehed som kallats in. Övningen är frivillig och alla kommer således inte att ställa in sig, men det ser hittills ut som  att responsen i Skåne har varit god.

– Det har gått fantastiskt bra. Igår hade vi fått tag på runt 95 procent av de som står på våra larmlistor. Alla har inte ställt in sig men målsättningen har varit att runt hälften av alla faktiskt kommer, säger Marcus Nilsson.

Beredskapsövningen inleddes igår klockan 16 och idag under morgonen lämnade de olika förbanden de militära områdena för uppdrag runt om i Skåne.

– De åker in till städerna bland annat för att patrullera och bevaka vissa objekt. Det är objekt som är påhittade för oss så att vår ledning kan öva på att planera och genomföra det här, säger Marcus Nilsson.

De olika objekten är Rådhuset och centralstationen i Kristianstad, Knutpunkten i Helsingborg, VA-Syd och Eon i Malmö.

På Stora torg och vid centralstationen i Kristianstad syntes en hel del grönklädda personer under onsdagsförmiddagen. Mitt på torget hade också en granatkastare ställts upp.

– Vi visar upp att vi finns, att vi är en basplatta i den svenska försvarsmakten. Det här är ett viktigt sätt att öva vår organisation, men det är också ett viktigt sätt att visa allmänheten att vi finns och ett utmärkt tillfälle att få nya att bli intresserade av vår verksamhet, säger Bo Jönsson, chef för 49:onde hemvärnsbataljonen.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com