8 maj 2018

Hon bryter tystnaden kring förlossningsskador

Katharina Berggren i Helsingborg är engagerad i Våga vägra förlossningsskador.

Lyssna: Förlossningsskador klar till WEBB

Förlossningsskador är en verklighet för många kvinnor, men fortfarande ett svårt ämne att tala om. Katharina Berggren i Helsingborg som själv skadades för många år sedan kämpar för att bryta tystnaden.

Hon är engagerad i Våga vägra förlossningsskador som samlade ihop över 7000 underskrifter som sedan skickades till socialminister Annika Strandhäll för att få upp ämnet på den politiska dagordningen.

– Men jag har inte hört ett ljud sedan dess, berättar Katharina.

Själv drabbades hon för över trettio år sedan när hon födde sina båda söner. Det ledde till många år av lidande.

– Man gjorde inget åt skadan då. Och jag var så ung så jag fattade inte riktigt vad det var. Det ledde till att jag inte kunde bajsa och att jag missbrukat laxermedel i väldigt många år. 

– Jag gick till läkare, gynekologer och kirurger och fick råd att motionera, äta fibrer och att inte stressa så mycket. Och när ingen trodde att jag var skadad började jag tro att jag var inbillningssjuk, fortsätter Katharina Berggren.

Först för två år sedan fick hon hjälp på Bäckenbottencentrum i Malmö.

Att det funnits stora brister i hur kvinnor med förlossningsskador bemötts av vården håller också Pia Teleman som är verksamhetschef för kvinnosjukvården i Malmö-Lund med om.

Men Pia Teleman tycker att utvecklingen går åt rätt håll nu.

– Nu tar vården det på större allvar, och kvinnorna själva nöjer sig inte. Och det är jättebra. För om vi säger något till politikerna har det inte alls lika stort genomslag. Så jag tackar för de 7 000 namnunderskrifterna!

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com