20 april 2018

Vill se fler tvångsvårdsplatser för barn

Barnen har ofta en tuff social bakgrund och placeras i familjehem utanför kommunen. Men rymningar och återfall i brott är vanliga.

Lyssna: "De här ungdomarna behöver låsas in för en kortare tid"

Nu vänder sig Socialnämnden i Helsingborg till regeringen för att lyfta problematiken med barn som begår grova brott.

I Helsingborg är kriminella barn och unga ett växande problem. Barn så unga som 11-12 år rekryteras av äldre kriminella att utföra grova brott, som bland annat personrån. När barnen grips blir de ärenden hos socialtjänsten. Men trots att staden har vidtagit flera åtgärder i samverkan med polisen och skolan har dessa hittills inte räckt.

Ordförande i socialnämnden, miljöpartisten Ann-Christine Borgman, vill nu ha regeringsstöd i frågan. I ett brev till barn- och äldreminister Lena Hallengren lyfter hon behovet av fler och bättre anpassade resurser.

- Vi har inte tillräckligt starka åtgärder. Jag menar att dessa ungdomar måste låsas in för en kortare tid, för att bli nåbara för behandling och utredning.

Enligt Ann-Christine Borgman räcker inte vårdinsatserna som görs via HVB och förstärkta familjehem. Barn som placeras i dessa rymmer och hamnar snart i grov kriminalitet igen. Det är inte heller optimalt att placera barnen på institutioner för äldre kriminella.

- Socialnämnden har inte tidigare låst in så här unga barn. Men jag ser att i den situationen vi är i just nu, är det nödvändigt.

Ann-Christine Borgman hoppas att regeringen ska sätta till fler resurser för att lösa situationen och utveckla SIS-institutionerna.

- I dag råder stor frustration hos oss politiker och tjänstemän men också hos polis och allmänhet. Jag skulle önska att de gör ett besök hos oss för en vidare diskussion.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com