16 februari 2018

Pojke döms för mord på gym

Magnus Larsson, åklagare och Olof Wettermark, försvarsavdokat.

Lyssna: Försvaret:" Man har helt gått på åklagarens linje"

16-åringen som stod åtalad för att ha knivhuggit en annan ung man till döds på ett gym i Ängelholm i september döms till sluten ungdomsvård.

Klockan 11.00 kom domen mot en 16-årig pojke som stod åtalad för att ha knivhuggit en annan ung man till döds på ett gym i Ängelholm i september.

Pojken döms till sluten ungdomsvård i ett år tio månader. Han ska även utvisas efter avtjänat straff, enligt Helsingborgs tingsrätt.

"Den omständigheten att händelseförloppet varit mycket hastigt talar för ett lägre straff. Tingsrätten utgår därför från att straffvärdet för mordet är 12 års fängelse. NN var 15 år och 10 månader gammal när brottet begicks", står det i domen.

Det är fråga om ett mycket allvarligt brott. Om gärningsmannen varit 21 år eller äldre hade straffet blivit 12 års fängelse, enligt rådman Dina Gutrad.

– Åklagaren har genom uppgifter från vittnen och övrig bevisning visat att det inte varit fråga om en nödvärnssituation, säger Gutrad, i ett pressmeddelande.

Själv har han under rättegången nekat till brott.

Enligt 16-åringens försvarare, advokat Olof Wettermark, är det ännu för tidigt att säga om 16-åringen kommer att överklaga domen.

– Jag kan konstatera att man helt går på åklagarens linje. Min klient har erkänt sig skyldig till vållande till annans död och menar att hans avsikt inte varit att döda. Jag ska prata med min klient i eftermiddag, så får vi se hur han ställer sig.

En lång rad vittnen har hörts under rättegången. Enligt den bild som kommit fram under utredningen ska upprinnelsen till händelsen börjat med en dispyt om ett gymredskap. Bråket fortsatte sedan i omklädningsrummet och slutade med att 17-åringen blev knivhuggen.

Enligt vittnen ska gärningsmannen efter händelsen flytt genom ett fönster. Polisen hittade senare kniven på marken utanför.

Den misstänkte greps under kvällen på det HVB-hem där han var bosatt. Han hade blodstänk och andra spår som pekade ut honom som gärningsman. Mordvapnet tros vara en kniv som försvann från hvb-hemmet en tid innan händelsen.

Av förundersökningen framgår det också att 16-åringen hade fått avslag på sin asylansökan innan knivdådet, och att han mått dåligt, men väntade på beslut efter att ha överklagat.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com