17 oktober 2017

Torrhamn eller inte torrhamn är frågan

Moderaten Margareta Pålsson tycker inte att den politiska gången varit rätt i markfrågan

Lyssna: Margareta Pålsson (M): "Det är en lek med ord"

Frågan om vad som ska hända med den 138 000 kvadratmeter stora industri- och jordbruksmarken mellan Bjuv och Åstorp har blivit en het potatis i Åstorp.

Tankarna på en torrhamn som skulle avlasta Helsingborgs hamn har funnits på tapeten hos de 11 nordvästskånska kommunerna sedan flera år. Blickarna har bland annat riktats mot markområdet längs stambanan som delas mellan Bjuv och Åstorp.

Trots att fullmäktige i Åstorp sagt ett klart nej till logistikföretaget Catena som vill anlägga torrhamnen, klubbade en majoritet i kommunstyrelsen nu i oktober igenom ett annat markanvisningsavtal, med samma företag, Catena. Enda skillnaden är att Catenas planer nu gäller en logistikanläggning för e-handel. Moderaterna och SD är kritiska, de röstade nej. Enligt moderaternas ordförande i Åstorp, Margareta Pålsson, har den politiska processen i markfrågan inte gått rätt till:

– Absolut inte. Så sent som i juni månad i år togs ett beslut av fullmäktige att vi inte skulle ha en torrhamn i Åstorp. Helt plötsligt dyker samma ärende upp igen, bara det att nu har man döpt om det. Det är ingen torrhamn längre. Men det är alldeles självklart att det kommer bli containrar här. Hur många och i vilken omfattning vet vi inte. Det här är en lek med ord, säger hon.

Men kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Ronny Sandberg, håller inte med. Det är ingen lek med ord eller odemokratisk beslutsgång, menar han. Kommunen har sagt ja till en logistikanläggning och inget annat, åtminstone på Åstorps sida av kommungränsen:

– För vår del, i det här markanvisningsavtalet, handlar det om lager och logistik för e-handel. Att Catena kanske också kommer att jobba med en torrhamn någonstans, det är en annan fråga. Men vi kommer inte sälja mark till en torrhamn eller något sådant, för då hade vi definitivt brutit fullmäktiges beslut, säger han.

Många tror att planerna för en torrhamn hamnar i Bjuvs kommun, ett par stenkast bort. Det är också något som bekräftas av Catenas representant Mikael Halling, när vi ringer. Flera Åstorpsbor vi pratar med uttrycker både förvåning och oro över beslutet att Catena ändå fått löfte att projektera marken.

Från Göran och Lailas hus vid åskanten ser man en stor del av området som i dag mest består av åkermark. De tycker inte den politiska beslutsgången varit lätt att följa och känner en oro för framtiden.

- Det verkar väldigt konstigt tycker jag, man har ju tidigare ett beslut att man inte ska göra det. Blir det en torrhamn kan det bli ganska stora konsekvenser när det gäller trafik och sådana saker.

- Jag blir förvånad att man gör så här, det verkar nästan ohederligt, säger Göran.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com