19 oktober 2017

Skåningar saknar sina lokala nyhetsredaktioner

Inget från din kommun idag heller? Många skåningar är missnöjda med den lokala rapporteringen.

Lyssna: Åstorpsbo: Lokalbevakningen? Den är usel!

I helgen fyller Helsingborgs Dagblad 150 år. Trots att det går bra för tidningen har den lokala närvaron minskat med åren. Nu tar flera skånska nättidningar upp konkurrensen.

Sveriges största morgontidning utanför de tre storstäderna firar i helgen sin 150-årsdag. Helsingborgs Dagblad, som för tre år sedan slogs ihop med Sydsvenskan, har som uppdrag att bevaka hela nordvästra Skåne.

Men minskade intäkter till tidningsbranschen de senaste åren har gjort att de tvingats skära ner på de lokala redaktionerna. Förutom i Helsingborg har tidningen numera redaktion i Landskrona, Höganäs, Klippan och Landskrona.

– Förr fanns vi på betydligt fler ställen men jag tycker fortfarande att jag med viss stolthet kan säga att HD står för den bästa bevakningen av nordvästskåne, säger chefredaktör Jonas Kanje.

Och Helsingborgs Dagblad är långt ifrån det enda exemplet på nerlagda lokalredaktioner. Det senaste året har både Skånska Dagbladet och Norra Skåne lämnat varsin avdelning i Sjöbo respektive Östra Göinge.

Åstorps kommun ligger på delad sistaplats i Skåne län vad gäller redaktionstäthet sedan HD lämnade sin redaktion.

– Det händer mer här i Åstorp än vad som kommer ut i pressen. Jag jobbar på en akutmottagning så jag vet, säger åstorpsbon Agneta Knoll Olsson.  

Flera skånska nättidningar

Men samtidigt som de traditionella medierna har tappat lite av sin lokala närvaro har flera nättidingar startats upp i syfte att täcka Skånes mindre belysta delar. Bara det senaste året har fem nya nättidningar tillkommit.

Marianne Rönnberg Galmor var en av pionjärerna i den skånska nättidningsbranschen när hon lanserade bjuvsnytt.se 2012.

– De traditionella pappersdrakarna lämnar ett stort tomrum efter sig som måste fyllas med någonting. Det är en demokratifråga, säger Galmor.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com