23 oktober 2017

Osäkra beräkningar i alliansens ambulansavgift

Den borgerliga alliansen i Region Skåne har i sitt budgetförslag räknat med att dra in 31 miljoner kronor på en ny ambulansavgift. Men beräkningen bygger på felaktiga siffror.

Alliansen vill införa en ambulansavgift som redan finns med lite olika utformning i ungefär hälften av alla landsting och regioner. Tanken är att patienter som tas omhand i hemmet av ambulanspersonalen och aldrig tas med för vidare vård ska betala 300 kronor.

– Här handlar det om att det kommer personal till hemmet och ger avancerad sjukvård och gör någon form av bedömning. På samma sätt som när du uppsöker vården själv ska du betala en avgift, säger Jonas Duveborn, kanslichef för Moderaterna i Region Skåne och den som tagit fram underlaget.

Alliansen räknar med att avgiften ska dra in 31 miljoner kronor till regionkassan, men frågan är om kalkylen håller. Alliansen har utgått från att runt hälften av alla utryckningar slutar med att patienten tas omhand hemma, men i själva verket handlar det om knappt var femte.

– Det är en stor skillnad, och jag är naturligtvis mycket olycklig över att det förekommer olika siffor. Vi har räknat försiktigt och sett vad vi skulle kunna få in på det här. Men vilka siffror vi än räknar med, så bedömer jag att det finns en förutsättning att kunna dra in de 31 miljoner kronorna på en budget som omsluter 45 miljarder, säger Jonas Duveborn.

Alliansen har i sitt förslag hänvisat till en artikel i Helsingborgs Dagblad från september, där det står att ambulanserna vid hälften av utryckningarna i nordvästra Skåne förra året tog med sig en patient. I hälften av fallen bedömdes patienten kunna stanna hemma eller gå till vårdcentralen.

Men nyheterna har fått siffror från Region Skånes prehospitala enhet, som ansvarar för hela regionens ambulanssjukvård. De visar att det var vid mindre än var femte utryckning i Skåne förra året som patienten fick vård i hemmet, sammanlagt drygt 29 000 fall.

Verksamhetschefen för ambulans- och akutsjukvården i nordvästra Skåne, Håkan Kerrén, förklarar att siffran i Helsingborgs Dagblad blir felaktig, eftersom även till exempel alla ambulanser som skickas till olycksplatser och åker tillbaka tomma räknas in.

Enligt Jonas Duveborn bygger alliansens beräkningar inte på tidningsartikelns uppgifter, utan samma uppgifter ska man ha fått av hälso- och sjukvårdsdirektören.

– Det är de siffror som har funnits i materialet som vi har fått. Att vi har hänvisat till en offentlig källa är ju för att den finns öppen och omnämnd, och då är det väldigt lätt att hänvisa till just denna källa, säger Jonas Duveborn.

I den totala regionbudgeten utgör de 31 miljoner som alliansen räknar med att få in på ambulansavgiften en liten del. Samtidigt räknas summan med till de satsningar som alliansen väljer att göra, till exempel en större satsning på primärvården än det rödgröna styrets. Klart är att mindre pengar kommer in, om knappt var femte patient ska betala 300 kronor i stället för varannan.

Hittills har alliansen bara pratat om att avgiften ska gälla dem som inte tas med i ambulansen, men enligt Jonas Duveborn innebär förslaget att även personer som tas till vårdcentralen ska betala mellanskillnaden mellan 300 kronor och vårdcentralens avgift på 200. Men här är alliansen inte överens.

– Avgiften vi har tänkt oss är en avgift för de människor som slutvårdas i hemmet, sa Liberalernas gruppledare Gilbert Tribo, när han gästade programmet P4 Extra för två veckor sedan.

Så det gäller bara för dem som inte tas med i ambulansen?

– Det är helt riktigt. De som tas med i ambulansen betalar antingen för att de blir inlagda eller för akutavgiften, så det handlar just om dem som slutvårdas i hemmet.

Jonas Duveborn säger att alla borgerliga partier var överens vid budgetförhandlingarna, men säger samtidigt att en exakt utformning av avgiften ändå skulle få bli en senare fråga.

Men om var femte patient får vård i hemmet och betalar 300 kronor, så blir det knappt nio miljoner. Det är väl ganska stor skillnad mot 31 miljoner?

– Absolut, så kan man räkna, och då kan vi räkna in nio miljoner där. Det viktiga är att vi får införa en avgift som gör att vi får en styrande effekt. Det kan vara så att det inte blir fullt lika många utlarmningar, om vi har en avgift. Visst, det finns en osäkerhet i beräkningarna, men det är inget som oroar mig, säger Jonas Duveborn.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com