29 oktober 2017

Höjd beredskap för översvämningar

Lyssna: Räddningstjänsten: Hela sundet trycker på

I Skåne fick ett femtiotal får undsättas när de riskerade livet på grund av ovädret som fått namnet Ingolf. SMHI varnar för mycket högt vattenstånd längst med kusterna.

Ett femtiotal får som betade fritt på strandnära ängar vid Höllviken i Skåne, riskerade livet på grund av blåst och regn. Räddningstjänsten i Vellinge fick rycka ut på ett udda räddningsuppdrag.

– Vissa stod det vatten upp till magen på, och de kunde inte komma därifrån. Det var risk att vattnet skulle stiga ytterligare och ägaren var orolig för om de skulle klara det eller om de skulle drunkna, säger Thomas Kjellberg, yttre befäl vid räddningstjänsten, till TT.

Alla fåren kunde undsättas och som tur var kom inget till skada.

I Helsingborg har kommunen höjt beredskapen vid vattenverket och VA-bolaget. Det blåste 17 meter per sekund där under eftermiddagen.

– Problemet är om det blåser mycket, och det gör det ju nu, att det blir vågor av det. Runt en meter är nog inte hela världen men vinden gör att det blir vågor och då slår det över vågbrytarna. Förmodligen både på Strandvägen och kanske till och med nere i centrala Helsingborg, säger Ronnie Lundgren som är inre befäl på räddningstjänsten Skåne nordväst.

Vattenståndet väntas nå den högsta nivån vid 19- eller 20-tiden i kväll för att sedan börja sjunka. I morgon ska vinden avta västerifrån, men först väntas en blåsig natt på många håll med kulingvindar på upp till 22 meter per sekund på Östersjön.

Vad ska man tänka på vid så högt vattenstånd? 

– Man ska se över om man har en båt eller andra tillhörigheter nära kusten i det här området och kanske ta upp det på land.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com