29 oktober 2017

Folkomröstning om Landborgsgaraget nära

Stig Broqvist från Jordens Vänner har kampanjat mot Landborgsgaraget í sex månader.

Lyssna: Jordens vänner: Det är en väldigt stark påtryckning

Miljöförbundet Jordens vänner har i sex månader samlat in namnunderskrifter för att stoppa bygget av Landborgsgaraget i Helsingborg. Nu har de passerat målet – om namnen är giltiga.

I juni i år röstade Helsingborgs kommunfullmäktige för att bygga ett underjordiskt garage för drygt 400 miljoner under Rosenträdgården nära Kärnan i Helsingborg.

Garaget har fått namnet Landborgskopplingen då den ska underlätta för cyklister och fotgängare att ta sig upp- och nerför förkastningsbranten Landborgen.

Men framför allt bereds rum för parkering av 600 bilar och tanken är att man därmed leder bort trafik från centrum.

– Vi behöver det här. I city finns inga parkeringsplatser. Allt är för dyrt, säger Helsingborgsbon Ulf Pettersson.

Men alla är inte av samma åsikt. Under sommaren startades en namninsamling av miljöförbundet Jordens vänner i Helsingborg för att få till stånd en folkomröstning om bygget.

– Det här går helt emot de klimatmål de talas om. Dessutom kostar det väldigt mycket som istället skulle kunna användas till skola, vård och omsorg, säger Stig Broqvist, ordförande för Jordens vänner.

Och namninsamlingen ser ut att ge resultat. Enligt Broqvist har man redan passerat den gräns på tio procent av alla röstberättigade i Helsingborgs kommun som krävs för att frågan ska tas upp i kommunfullmäktige.

Väl uppe på kommunagendan måste minst en tredjedel av alla partier sedan rösta för folkomröstningen, vilket i nuläget ser ut att bli sanning. Både Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Helsingborg har lovat rösta för en folkomröstning om det går igenom.

– Det är ju väldigt stark påtryckning så det ska mycket till om politikerna ska strunta i det, säger Stig Broqvist.

Fakta Landborgen
Landborgen kallas den branta höjdskillnad som sträcker sig från Sofiero i norr till Högaborg i söder. Mellan backarna i Långvinkelsgatan och Bergaliden finns Terrastrapporna, Hallbergs trappor och Himmelriksgränd.

 

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com