24 oktober 2017

Batterifärjan laddar upp för nytt försök

Isabella Lövin besökte igår HH Ferries inför batterfärjan Tycho Brahes premiär.

Lyssna: Jens Ole Hansen: Det finns inga garantier

Den första batteridrivna färjan mellan Helsingborg och Helsingor planerar sin försenade jungfrufärd i slutet av oktober. Vice statsminister besökte HH Ferries inför premiären.

Tycho Brahe, som färjan kallas, var planerad att tas i bruk i slutet av juni.

Men färjan stötte på tekniska problem och saknade dessutom nödvändiga tillstånd som gjorde att premiären fick ställas in. Nu gör man ett nytt försök.

– Vi förväntar oss vara på batteridrift med Tycho Brahe i slutet av oktober, säger Jon Ole Hansen som är operativ chef för HH Ferries.

Projektet med att ställa om de två färjorna Tycho Brahe och Aurora till batteridrift har kostat drygt 300 miljoner, med ett bidrag på 120 miljoner från EU. En kostnad man hoppas få tillbaka i längden.

– Det är en långsiktig investering som kommer bli en vinst för oss på sikt, säger Hansen.

Färjorna kommer att laddas varje gång de är i hamn genom en laserstyrd robotarm som kopplar batterierna till elnätet. 640 batterier à 6,5 kWh installeras på färjorna som blir bland de första i världen i sitt slag.

En som inspirerats av innovationen är Isabella Lövin som besökte HH Ferries inför premiären.

– Det här ett jättebra exempel på hur man kan ställa om fartyg som finns till egentligen nollutsläpp, säger vice statsministern.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com