11 juli 2017

Skånetrafiken svarar på kritk om varma tåg och bussar

Varma dagar på Skånetrafikens tåg och bussar när AC:n inte fungerar är verkligheten för många pendlare.

Lyssna: Resenären: Skånetrafiken beter sig hur de vill i brist på konkurrens

När AC:n under sommardagar inte fungerar på kollektivfabriken, skapas snabbt ett obehagligt klimat för resenärerna. Men när säkringarna går får tågen fortsätta rulla - och pendlarna sitta i varma tåg.

AC som inte fungerar under varma sommardagar är verkligheten för många av de pendlare som dagligen brukar Skånetrafikens bussar och tåg. 

Mats Ohlsson är affärsutvecklare på Skånetrafiken, och han förklarar hur ärendet ser ut i dagsläget när P4 träffar honom på Skånetrafikens kontor i Malmö.

– Det ser överlag bra ut, just nu. Vi har AC på samtliga tåg och bussar. I Helsingborg och Landskrona finns det dock några äldre stadsbussar kvar som inte har det. Inför varje år har vi månadsmöte med våra trafikföretag som kör tågen och bussarna och där finns rutiner för att kontrollera detta inför säsongen, säger Mats Ohlsson.

De kvarvarande bussarna i Helsingborg och Landskrona som inte har AC kommer inte att utrustas med detta, utan istället kommer nya bussar köpas in som är utrustade med AC, som ersätter dessa.

Enligt Mats Ohlsson fungerar AC:n när tågen och bussarna rullar ut på morgonen men att den nedkylda luften försvinner ut under dagen i samband med att dörrar öppnas och stängs.

Gällande tågen jobbar dessa non stop och det är då vanligt att säkringar till AC:n kan gå, enligt honom. När detta sker tar man inte tågen ur drift förrän de når Helsingborg där verkstaden är belägen. Därför får många åka i varma tåg tills något av dem når Helsingborg.

Frågar man Skånetrafikens resenärer verkar de flesta ha kritiska röster gällande temperaturen.

– Jag tycker att på bussarna är det oftast väldigt, väldigt varmt, säger en resenär.

– Det är något av de hemskaste jag är med om när jag pendlar ner till skolan i Malmö från Helsingborg, alltså att antingen frysa ihjäl eller svettas ihjäl. I och med att det företaget inte har någon konkurrens kan de bete sig lite hur de vill, säger en annan upprörd resenär.

De kritiska rösterna hörs även på sociala medier där flera klagat på varma bussar och tåg på Skånetrafikens olika konton, men Mats Ohlsson anser inte att det hela är ett större problem.

– Det är klart att när det inte fungerar då är det jobbigt och då skriver folk till oss, men tittar man på den mängden tåg vi kör och hur mycket kunder vi kör, så funkar det ganska väl. Vi gör allt vad vi kan för att alla tåg ska fungera, men när det går sönder under drift, då är det svårt. Då kan det ta en dag innan de kommer upp till verkstaden i Helsingborg.

Vid varma dagar där AC:n inte fungerar, har ni några planer på att exempelvis dela ut vatten till era resenärer och era anställda då?

– Det finns diskussioner kring det. Nu har vi precis handlat upp Pågatågen på nytt. Arriva har fått fortsatt förtorende och där kommer vi ta en diskussion med dem huruvida man kan göra det, avslutar Mats Ohlsson.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com