3 juli 2017

Öresundsregionens kamp i Almedalen

Lyssna: Peter Danielsson: "Vi är starkare om vi jobbar tillsammans"

Intresset var stort när politiker och näringslivsrepresentanter idag diskuterade samarbete i Greater Copenhagenområdet, alltså Öresundsregionen och samarbete med andra regioner under ett seminarium i Almedalen.

– Vi är just nu i stenhård konkurrens om de om vill bo här, turista och arbeta här, samt om företagsetableringar. Vi är starkare om vi jobbar tillsammans, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Han konstaterar att man blir starkare i infrastrukturprojekten om man lobbar tillsammans, och att man enats om vilka gemensamma prioriteringar som ska drivas mot de danska och svenska regeringarna när det gäller trafikstruktur.

– Vi har enats om en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Där har vi nu en väldig styrka när vi är 79 kommuner, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

För att kunna konkurrera globalt så behövs även andra samarbeten.

– Greater Copenhagen kommer att samarbeta med både Stockholmsregionen och Hamburg. Och det gäller även att globalt se till att vi får investeringar och företagsetableringar till vår del av världen, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Ett exempel där Köpenhamn och Stockholm går åt det andra hållet och konkurrerar gäller flytten av medicinska läkemedelsmyndigheten EMA som ska flytta från Storbritannien när de lämnar EU.

– Idag så konkurrerar Stockholm och Köpenhamn om detta, det borde vi inte göra, säger Peter Danielsson.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com