26 juli 2017

Dumpning av sopor allt vanligare

Lyssna: Stadsbyggnadsförvaltningen: Vi ser en markant ökning

I Helsingborg har sopdumpning på allmänna platser, som i skogar, blivit ett allt vanligare problem.

Fler och fler platser där sopor har dumpats i naturen har hittats i Helsingborg den senaste tiden. Senast hittade man en hel hög med vattenmeloner i Bruces skog och tidigare har man hittat skräp som byggmaterial och slakteriavfall.

Robert Mason som arbetar på avdelningen för drift och underhåll på stadsbyggnadsförvaltningen bekräftar att problemet har ökat.

– Absolut. Sen förra året har vi sett en markant ökning, särskilt i de norra delarna av stan. Vi ser en tredubbling av sopdumpningen i naturen. Det är mycket byggavfall, husgeråd och slaktavfall som dumpas, säger Robert Mason.

Per månad har staden fått göra insatser för att städa bort soporna vid runt 40 till 50 tillfällen, och kostnaden uppges uppgå till minst 300 000 kronor per år, enligt Robert Mason.

Dumpningarna har ökat samtidigt som NSR, företaget som driver Helsingborgs återvinningscentral, infört nya avgifter. Från och med den första januari i år får samtliga privatpersoner eller företag tolv fria besök per år. Efter det kostar varje besök 250 kronor.

Frågan är då om de ökade dumpningarna har med det ökade priset att göra. Enligt Hans Eric Nilsson, som är senior advisor på NSR, ser inte något sådant samband.

– Jag har ingen uppfattning om varför dumpningen sker ute i samhället. Vi kan svara för NSR och för det avfall som kommer till oss, säger Hans Eric Nilsson. 

Du tror inte det har med prisökningen att göra?

– Nej det tror jag inte. Om det hade varit på det sättet hade vi fått en hel del klagomål och samtal om detta, och det har inte skett.

Om man som privatperson är ute och går i någon av skogarna och upptäcker en hög med sopor, finns det en app som staden har tagit fram som man kan använda.

– Vi har tagit fram en felanmälningsapp för Helsingborg där man kan lägga in uppgifter som går till vårt kontaktcenter. Man kan även ringa direkt. Från kontaktcentret går det ut ett ärende till entreprenören som tar hand om det direkt, säger Robert Mason.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com