4 juli 2017

Aleris fortsätter med ortopedi i Ängelholm

Lyssna: Förvaltningschef: "Klart bekymmersamt för oss"

Vårdföretaget Aleris tänker fortsätta driva ortopedi i Ängelholm i helt privat regi, efter att avtalet med Region Skåne går ut. Därmed grusas regionens förhoppning om att kunna ta över läkare.

– Det var ny information för mig att de tecknat ett avtal för att driva helprivat. För vår del så hade vi hoppats kunna ta över någon eller några av ryggkirurgerna och även annan personal, så det är klart att det är ett bekymmersamt läge för oss, säger Björn Zackrisson, förvaltningschef för Skånevård Sund.

I vintras beslutade det rödgröna styret i Region Skåne med hjälp av Sverigedemokraterna att ryggortopedin och den övriga ortopedi som Aleris driver på Ängelholms sjukhus ska tas över av regionen, när nuvarande avtal går ut sista mars nästa år. Beslutet möttes av protester från bland annat den borgerliga alliansen, från sjukhusläkarföreningen i Ängelholm och från verksamma ortopeder. Nu har företaget beslutat sig för att fortsätta ändå.

– Aleris tänker satsa långsiktigt i Ängelholm med den personal som vi har i dag och i nya lokaler, säger Anders Kjellin, verksamhetschef för Aleris specialistvård i Ängelholm.

Hur ska ni driva den här verksamheten?

– Vi kommer att basera den främst på vårdgarantipatienter, för att Region Skåne inte hinner med. Det kommer även vårdgarantipatienter från andra landsting, och vi har också möjlighet att ta helt privatbetalande patienter, försäkringspatienter och i vissa fall även patienter från utlandet.

Vad är bakgrunden till att ni vill vara kvar i Ängelholm, även när avtalet löper ut?     

– Vi som jobbar på kliniken har jobbat där i ganska många år och trivs väldigt bra tillsammans. Sedan vi privatiserades av Region Skåne för drygt sex år sedan, så upplever vi att vi har fått bättre arbetsmiljö och en mycket bättre effektivitet. Det är ingen av oss som vill gå tillbaka till Region Skåne som huvudarbetsgivare.

Aleris har nu tecknat ett hyresavtal med det delvis regionägda fastighetsbolaget Hälsostaden Ängelholm för lokaler i ett hus som byggs just nu på sjukhusområdet. I dag gör företaget runt 2000 operationer per år i Ängelholm, där ungefär hälften av patienterna kan gå hem samma dag.

Även efter att vårdavtalet löper ut kommer Aleris att kunna ta emot vårdgarantipatienter, det vill säga patienter som Region Skåne inte har kunnat ge vård inom tre månader. Målet är att behålla all personal, säger Anders Kjellin, som tror att verksamheten ska gå ihop även utan det omfattande vårdavtalet.

– Det återstår att se, men vi vet att regionen har väldigt svårt att klara av det som det ser ut i dag, och ska regionen ta över hela det uppdraget som vi har haft under de här åren, så ser vi inte att de kommer att klara det bättre än vad de gör idag. Vi är ganska övertygade om att väldigt många patienter kommer att behöva söka hjälp inom ramen för vårdgarantin, säger han.

Region Skånes tanke är att ortopedin i Ängelholm från april nästa år, när regionen tar över verksamheten, ska styras av lasarettet i Helsingborg. Förvaltningschefen Björn Zackrisson säger att speciellt ryggortopedin kan bli svår att klara inledningsvis, eftersom det saknas ryggkirurger i landet.

– Därför har vi inlett ett samarbete med ortopederna på SUS, som ska hjälpa oss att bemanna ryggkirurgiverksamheten i Ängelholm, säger han.

Kommer det att räcka?

– Det vet jag inte, men jag hoppas fortfarande att vi ska kunna locka någon eller några av ryggkirurgerna att börja jobba hos oss, men det är klart att har de verksamhet kvar är det kanske inte lika lätt att rekrytera.

Björn Zackrisson säger att det är möjligt att volymen av vårdgarantipatienter kan komma att växa, om Region Skåne inte klarar uppdraget.

– Teoretiskt kan det ju absolut bli på det sättet att Aleris ändå får ta hand om patienterna, säger han.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com