27 juni 2017

Undersköterskorna ska rädda Helsingborgs lasarett

Nancy Fleur och Anibel Adilovic är två av de undersköterskor som kommer bemanna utskrivningsenheten på Helsingborgs lasarett i sommar.

Lyssna: Undersköterskan: – Semestern? Skit i den!

I veckan öppnas en utskrivningsenhet på Helsingborgs lasarett för att frigöra vårdplatser. Enheten kommer bemannas enbart av undersköterskor.

Den nya enheten har plats för 18 utskrivningsklara patienter och är bemannad av 2-4 undersköterskor. Nancy Fleur är en av dem som ingår i teamet.

– Det känns jättekul att kunna hjälpa en person som istället för att ligga på en avdelning får komma hit och bli omhändertagen. Jag tycker det är toppen, säger Nancy Fleur.

P4 Malmöhus har tidigare berättat om problematiken med att färdigbehandlade patienter tar upp sängplatser i väntan på transport. Det hoppas man nu delvis kunna lösa med hjälp av utskrivningsenheten.

– Syftet med enheten är att avlasta vårdavdelningarna och underlätta för akutmottagningen. De patienter som är helt utskrivna ska då tidigt på morgonen kunna gå hit i väntan på hemtransport, säger Harald Roos, divisionschef på Skånevård Sund.

Helsingborgs lasarett har under en längre tid varit hårt ansatta. Rekordmånga övernattningar på akuten, långa väntetider och brist på vårdplatser är några av de problem sjukhuset tampas med. 

Trots att behoven ökar har antalet vårdplatser skurits ner med 20 % på fem år och nu är flera av dessa stängda på grund av personalbrist.

 – Det är lite av en ond cirkel. När det har börjat bli för lite sjuksköterskor för att klara av vården måste de sjuksköterskor som är kvar jobba ännu mer. Därför väljer många att sluta, säger Harald Roos.

På grund av sjuksköterskebristen får nu många undersköterskor hoppa in och hjälpa till. Men Nancy Fleur betonar att de inte på något sätt ersätter sjuksköterskorna.

– Sjuksköterskorna är jätteviktiga. Men det här med omvårdnad, det klarar vi rätt bra själva.

 

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com